”Nu-i cum o fo în urmă cu câteva zeci de ani. Atunci bunătatea oamenilor era altfel, sufletul lor era mai curat”, spune cu nostalgie Vasile Oanea a lui Indruț din Breb. Maramureșean pasionat de poezie și fotografie, iubitor de sculptură și cărți.

Vasile Oanea a lui Indruț din Breb scrie versuri, fotografiază, sculptează, citește. ”Un personaj de legendă al satului”, așa îl caracterizează cei de la Centrul Culturii Tradiţionale Maramureş. Care i-au trecut pragul, l-au însoțit la coasă, au mers cu el la fântână după apă și i-au vizitat camera tapetată cu poze făcute de el.

Ca un fel de Moromete stă în grădină, în costumu-i popular, și analizează: „Eu zic că în perioada asta s-a stricat satul, e civilizație, vin oameni din toată lumea. Nu-i cum o fo în urmă cu câteva zeci de ani. Atunci bunătatea oamenilor era altfel, sufletul lor era mai curat. Acum sunt interesați numa de bani, de câștig, să se afirme, vor toți să devină celebri, vor să fie bogați”.

Și nostalgia vremurilor și oamenilor de altădată nu se sfârșește aici. ”Oamenii aveau răbdare, te ascultau dacă povesteai, acum nu (…). Nu-i bunătatea ceie naturală ce era demult, răbdarea ceie”, spune Vasile Oanea.

Vizitat des de turiști, maramureșeanul își recunoaște durerea de a nu fi cu adevărat ascultat: ”Mi-o venit din 30 de țări, sute de turiști, dar pe majoritatea nu i-o interesat decât că o auzit de mine. Nu i-o interesat ce fac, că scriu, că fac poze, o trecut ca și cum treci pe lângă un magazin fără să intri. Te uiți în vitrină și treci”.

Povestea scrisă de Corina Isabella Csiszar despre Vasile Oanea, aici.

Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureș (credit foto – Florin Avram)

CITEȘTE ȘI:
El este ”John Stradivarius of Sarasău”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.