O sumedenie de obiceiuri de găsire a ursitului se puneau în practică la cumpăna dintre ani, ne aduc aminte cei de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş.

Că ridicau blide, că numărau parii din gard, că ascultau la ferestre, neostenite trebuie să fi fost fetele nemăritate și tare curioase. Să vă oferim doar câteva exemple după cum le menționează Pamfil și Maria Bilțiu în ”Calendarul Popular”.

🥣 ”Sub patru blide să ascund cărbune, bani de argint, sare, pită de gâu. Fetele, legate la ochi, ridică, pe rând, câte un blid. Dacă-i pică banul, a avea bărbat frumos. Dacă iese sare, i-a fi rău. Pâinea însemna bărbat bun iar cărbunele arăta că bărbatul va fi ceva ce nu știm dacă avem voie să zicem.”
🧵 ”La miazănoapte, fetele mergeau în curte și numărau parii din gard de la nouă la un, legate la ochi. Când ajungeau la unu, legau parul cu un struț roșu. Sau cu un fir roșu. A doua zi dimineață, se duceau să vadă cum îi paru. Și vâzându-l, știau că așa le-a fi și bărbatu. Hâd ca paru, înalt ca el, fain sau subțire ca el”.
🐓 ”Fetele, în noaptea de Anu Nou, cu stolnicu pă cap, află cum le-a fi ursîtu, ascultând ce se aude. Dacă aud cocoș, va fi necredincios. Dacă aud ciripind păsări, va fi frumos. Dacă aud porc grohăind, va fi leneș, dar voinic.”

Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş (credit foto: Mihai Ian Nedelcu)

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | ”Herdetișuri” în Văleni
Cât îi Maramureșu’ | O turtă sărată, ”lemne din trei grădini” și un vis

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.