Cât îi Maramureșu’ | Nicolae Șerban, meșterul care ”ascultă” lemnul

Îndrăgostit de arta lemnului încă de mic copil, Nicolae Șerban și-a început cariera cu lucrări reprezentând țăranul maramureșean cu tradițiile, obiceiurile și sărbătorile lui – așa îl prezintă Visit Maramureș pe meșterul popular din Rogoz.

Pentru a participa la târguri și expoziții de promovare a culturii tradiționale, creatorul popular a început să realizeze lucrări din lemn pentru uz casnic și pastoral, precum și obiecte de cult. Linguri, solnițe, fuse de tors, găvane, căuce, pecetare, icoane etc.

”Și-a desăvârșit menirea artistică în momentul în care a început să realizeze lucrări monumentale, atât de artă plastică, precum și de artă populară, devenind renumit pentru porțile maramureșene și pentru troițe, pe care sculptează motive specifice zonei: funia, pomul vieții, simboluri astrale, creștine, zoomorfe etc”, informează Visit Maramureș.

”Nicolae Șerban studiază și ascultă lemnul”, spun cei de la Visit Maramureș. Lucrările sale au fost încadrate în genul artei naive, fiind apreciate și premiate.

 

În semn de recunoștință pentru promovarea culturii și a meșteșugurilor maramureșene, meșterului popular Nicolae Șerban i s-a acordat titlul onorific de ”Ambasador al Turismului Maramureșean”.

Puteți vizita atelierul creatorului popular, Nicolae Șerban, în satul Rogoz, pe strada Principală, numărul 247.

Sursă informații și foto: Facebook / Visit Maramureș (credit foto: Troite maramuresene/ Sculptor Șerban Nicolae)

CITEȘTE ȘI:
Dacă ajungeți în Vadu Izei, treceți pe la atelierul lui Gheorghe Popovici
Pe sub o poartă sculptată de Toader Bârsan a trecut și Bill Clinton
Petru Codrea, cioplitorul în lemn din Valea Stejarului
În Cărbunari, caută casa cu blide
Măștile lui Șușca din Săcel, celebre într-o lume întreagă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.