”Mai demult, fetele ziceau «Nu-mi areți?», amu numa zâc «Nu-mi faci?»”, spune Anuța Ciceu, meșter popular din Budești, vorbind despre modelele tradiționale care erau cusute pe cămăși în vremuri de altădată.
”Înainte de Paști, modelele erau ținute ascunse de fete și de neveste, ca să nu fie «furate» și să aibă cele mai mândre cămeși în ziua de Paști. Câteva motive care apar pe cămăși, șterguri, fețe de pernă etc. de pe Valea Cosăului, după cum ne-a spus Anuța Ciceu, sunt: grebluțe, S-uri, strugure, ruja macului, raza (ruja) soarelui, puptiți, ruji mânânțăle, ruji mari, frunze de stejar, frunze de vie, pana bradului cé mare etc.”, precizează Maria Mirela Poduț de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş. Majoritatea motivelor erau inspirate din natură.
Anuța Ciceu, creatoarea modelelor din imagini, s-ar bucura ca acestea să fie „furate” și transmise mai departe ca să nu se piardă.
Mai multe modele, aici.
Sursă: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş (credit foto, Marius Marian)
CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Zgarda din corali costa cât două-trei perechi de boi