Mătușa Mărie Rednic din Oncești, cunoscută în sat drept Măria lu Deorde a lu Lorinț, e bucuroasă când îi ajută pe cei dragi.
De câte ori are ocazia, Mătușa Mărie destăinuie cu drag povești de altădată celor de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş.
În zilele lungi de iarnă, încă țese în teară, reușind astfel să facă timpul să treacă mai ușor. ”Până la Paști cosăm câte 20 de păreti de gatii și de cămeși. Pă când or ieși la plug, să sie cu cămeși noi”, deapănă mătușa amintiri despre vremurile de demult.
”N-o fo pantaloni, tătă lumea s-o zbătut atunci. Atunci ce-ai făcut cu mâna ta, ai avut. Sfetăre, lipideauă, cămeși, haine-n spate, lecrece, gube, saci de moară. Am și amu saci de aceia”, își amintește Măria lu Deorde a lu Lorinț. Care mărturisește că are preferințele ei când vine vorba de pânză: ”Ioi, bună-i ceie de cânepă. Știu că avém cânepă colo-n grădină, că acolo o fo tare bun pământu. Cânepa să culegé de 2 ori, îi de vară șî de toamnă. Șî o culegem ceie de vară și o puném în râu și sta 2 săptămâni până să topté. Apoi o melițam și o trăgém în hrebdincă. Fuioru separat la cămeși de sărbători, trăsurile la cămeși de tăte dzâle șî câlțî păntru lipideauă. Ș-apoi torceam câlți până îmi cură sânge din buză, că zâcé mama să-i toarcem subțâre, să sie mândre lipideauăle”.
Povestea Mătușii Mărie, așa cum a fost așternută de Corina Isabella Csiszár, referent CJCPCT ”Liviu Borlan” Maramureș, o găsiți aici.
Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş (credit foto – Felician Săteanu)
CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | ”O fo frumos pă vremea noastră” sau amintiri de la șezătorile de altădată
Cât îi Maramureșu’ | Moda cojoacelor tradiționale, deslușită în Breb
Cât îi Maramureșu’ | În Cărbunari, caută casa cu blide