Cât îi Maramureșu’| Lacurile au farmecul lor (mai ales) în miez de toamnă…

Lacul Albastru

Dacă vremea se face frumoasă, ce ați zice de o excursie tematică pe la câteva dintre lacurile Maramureșului? Fiecare are un farmec aparte, o poveste de spus și în cazul fiecăruia decorul este numai bun de așezat într-un album personal de amintiri autumnale. Mai ales toamna, când peisajul explodează în combinații de culori neașteptate.

Lacul Iezer se află în Rezervația Naturală Pietrosul Mare din Parcul Național Munții Rodei, chiar sub vârful Pietrosul. ”Spectaculozitatea acestui lac glaciar este dată de forma sa, care reprezintă harta României”, consideră cei de la Visit Maramureș. Lacul are o suprafață de 3.450 metri pătrați și o adâncime maximă de 2,5 metri. ”În jurul lacului cresc flori de colț, bujori de munte, gențiene și anemone alpine. Tot aici își găsesc adăpost acvila de mute și capra neagră”, așadar nu stați cu ochii doar pe lac dacă ajungeți în zonă. Pasionații de drumeții pe munte care doresc să se aventureze la altitudinea de 1.825 metri, Visit Maramureș precizează că ”traseul turistic montan pornește din orașul Borșa și are un grad mediu de dificultate, desfășurându-se permanent în urcare, cu o durată de aproximativ trei ore”.

Lacul Iezer

Lacul Bodi este un lac artificial de acumulare, creat în anul 1960, special pentru funcționarea în bune condiții a minelor aparținătoare orașului Baia Sprie. Azi, Lacul Bodi este dedicat exclusiv activităților de agrement, pe malul acestuia fiind amenajate spații de picnic și o mică plajă. Iubitorii de sporturi nautice se pot plimba pe lac cu barca sau hidrobicicleta. De asemenea, aici se poate practica și înotul, atunci când temperatura de afară și cea a apei corespund, deci veți avea de așteptat pentru asta până la vară… Dar luciul apei, având o suprafață de 4 hectare și o adâncime de 7 metri, poate fi admirat pe deplin și toamna. Pădurea din jurul Lacului Bodi este ideală pentru drumeții scurte, pe trasee cu grad redus de dificultate.

Lacul Bodi (sursă foto: Visit Maramureș)

Lacul Nistru din Tăuții Măgherăuș este creat artificial. Aici vizitatorii pot campa în corturi sau în căsuțe și pot practica pescuitul sportiv. ”Pescuitul se poate desfășura pe orice parte a lacului, la standurile special amenajate. Speciile de pește întâlnite aici sunt: crapul, somnul și șalăul”, informează Visit Maramureș. Pentru cei care iubesc drumeția, peisajul este unul de poveste, deoarece lacul este înconjurat de o superbă pădure de fag. Și cunoscătorii de ciuperci sunt bineveniți aici, dat fiind că făgetul matur adăpostește diverse specii de ciuperci comestibile.

Lacul Nistru (sursă foto: Visit Maramureș)

Lacul Firiza se află la 10 km de Baia Mare, într-o pădure de conifere și foioase, pe drumul către Izvoare. Barajul a fost construit pentru alimentarea cu apă, producerea energiei electrice și atenuarea viiturilor. Turiștii pot face drumeții pe malul lacului sau în pădurea care îl împrejmuiește, pot practica sporturi nautice cu ajutorul bărcilor, a hidrobicicletelor sau a caiacelor. Pentru pescarii împătimiți (și cu autorizație de pescuit!), lacul de acumulare Firiza oferă diferite specii de pești, cum ar fi: crap, somn, păstrăv, plătică, caras, șalău.

Lacul Firiza

Situat într-o oază de verdeață, aproape de Baia Sprie, Lacul Abastru este unic în Europa datorită proprietății apei de a-și schimba culoarea. ”În funcție de anotimp, lumină și temperatură, micul luciu de apă din inima pădurii își răsplătește vizitatorii la fiecare întrevedere cu o nouă cromatică. De la nuanțe de turcoaz, până la verde smarald, Lacul Albastru oferă mereu un spectacol diferit, fiind un obiectiv turistic care nu își epuizează capacitatea de a surprinde după o singură vizită”, așa descriu cei de la Visit Maramureș puterea de seducție incontestabilă a acestui obiectiv turistic.

Sursă informații: Facebook / Visit Maramureș

CITEȘTE ȘI:
Dacă ajungeți în Vadu Izei, treceți pe la atelierul lui Gheorghe Popovici
În Rogoz, întrebați de ”Casa Lăpușeană”
La ceas de toamnă, merge un pic de silvoiță? Da niște zacuscă?
Măștile lui Șușca din Săcel, celebre într-o lume întreagă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.