Cât îi Maramureșu’ | John Stradivarius of Sarasău

”Cunoaștem multe nume maramureșene care și-au făurit un nume cu cetera și zongora. Dar prea puțin cunoaștem cine sunt acei meșteri din mâinile cărora ies aceste instrumente ce sună atât de duios, atingându-ne sufletul”. De aici începe povestea Corina Isabella Csiszár de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş.

O poveste despre unul dintre cei mai prolifici făuritori de viori din Maramureș. Lutierul Ioan Ghereben din Sarasău. Încă din adolescență, maramureșeanul nu doar confecționează și repară viori, dar și cântă. La ceteră, zongoră și dobă. În 1999 participă, în Washington, la Smithsonian Folklife Festival. Unde prezintă contrucția de mână a unei viori. Rămâne în SUA și se stabilește în New York. ”Confecționează sute de cetere atât pentru comunitatea de români, cât și pentru americani. Repară viori în atelierul său, restaurează un Stradivarius în 2017!”, menționează Corina Isabella Csiszár. Așa și-a câștigat numele american de ”John Stradivarius of Sarasău”.

Mai multe detalii și foto, aici.

Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş (credit foto: arhiva personală Ioan Ghereben)

CITEȘTE ȘI:
Frații Petreuș, ”miracolul firesc” al Maramureșului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.