Opincile aveau mare trecere în Călinești cândva. Azi se încalță tot mai rar, așa că meșteșugul a trebuit să se adapteze vremurilor…

Cu opincar în familie, nu e de mirare că Ștefan Andreica din Călinești face opinci de când era copil în vârstă de vreo 10 ani. A povestit cu el Rada Pavel de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş. ”Tata ne-o dat să croim, să potricăluim, să încrețim, el făcea una, noi, cu frații, o desfăceam și o făceam de-a doilea, ca să învățăm. Și de-atunci am tot făcut opinci. Și din piele, și din gumă, și pentru bărbați și pentru femei…”, își aduce aminte Ștefan Andreica.

Azi, însă, opincile se încalță tot mai rar, așa că Ștefan Andreica și-a adaptat meșteșugul și face opinci mai mici, drept mărțișor, atunci când e vremea lui, sau drept ”suvenir”, în restul anului. Cu șnuru’ din harast l-a ajutat soția Ileana, pricepută meșteriță-n sat.

Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş (credit foto – Rada Pavel)

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Este vremea mărțișoarelor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.