Pe urmele horitoarelor din Breb care au fost protagonistele cărții „Learn to Sing, My Mother Said”, de Sanda Golopenția, au pornit în acest an reprezentanți ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș. Așa s-au întâlnit cu Floarea Ciuc, care – la cei 90 de ani ai săi – încă mai cântă hori. E drept, cu cu vocea „nădușită” din cauza bătrâneților.
Pornind de la o carte semnată Sanda Golopenția
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș a inițiat seria de carte „Cultura Tradițională”, care a debutat cu „Hori de femei din Breb” / „Learn to Sing, My Mother Said”, de Sanda Golopenția – profesor la Universitatea Brown din Providence (SUA). Cuprinde versuri populare din Maramureș culese în anii 1978 și 1979, traduse de Sanda Golopenția și Peg Hausman. În acest an, Corina Isabella Csiszár și Florin Avram de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș au revenit în Breb, pe urmele horitoarelor cercetate în anii ’70.
”O fo la mine turiști și m-o înregistrat cu drona”
Așa au întâlnit-o pe Floarea Ciuc, care – la cei 90 de ani ai săi – încă mai cântă hori. Dar acum, spune ea, cu vocea „nădușită” din cauza bătrâneților. ”Îs bătrâne horile ieste, tare dragi mi-o fo și de când am fo cocoană, tăt m-o pus să horesc și-api tăt am horit la oi, pă câmp, când lucrat la holdă și seceram, am fo și în șezătoare”, își amintește horitoarea.
”De glasul mătușii Floare din Breb a auzit o țară întreagă. Bătrâna ne poveștește «o fo la mine turiști și m-o înregistrat cu drona». Își amintește și de cercetarea realizată de către doamna Sanda Golopenția: «o venit la mine o doamnă de la București și i-am horit păntru o carte. Și tăt feliu i-am povestit, despre cum am văruit și cum am mărs la Gutâi după lut galbân»”, menționează Corina Isabella Csiszár.
”O fo sângura femeie din sat care o fumat amu-s 50 de ani”
În Breb, reprezentanții Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale au întâlnit-o și pe Viorica Hotea, nepoata horitoarei Maria Sima Frunzăleasa. ”Mătușa Frunzăleasa” a făcut și ea parte din proiectul Sandei Golopenția. „Mărie ave multe cântece (…). O fost o femeie bună, care o lucrat ca un bărbat, i-o plăcut și-a be, mai trăge de nervi și câte o țiglare. O fo sângura femeie din sat care o fumat amu-s 50 de ani. (…) Ie era foarte dură, avé un cuțât șî-l țâné la pticior. Și de să lua oaricine de ié, scoté cuțâtu și nu să temé, era bărbătoasă. Oamenii nu-i dădeu pace”, povestește nepoata Viorica.
Mai multe detalii, aici.
Sursă: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș
CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Când umblau feciorii pe la fete: ”Amu, dacă le spun la nepoți, feri Doamne ce se miră”