
”Casa Ilea din Călineşti, datată la finele secolului al XIX-lea, a fost cumpărată la 29 decembrie 1970 de la numitul Ilea Ion din comuna Călinești de pe Valea Cosăului”. Așa încep cei de la Muzeul Maramureșan povestea.
După cumpărare, casa a rămas in situ încă doi ani, deoarece muzeul nu avea posibilitatea depozitării ei. Lucrările de desfacere a casei au fost realizate de o echipă de meșteri țărani din localitate: Gheorghe Rad, Petru Covaci, Gheorghe Berci, Vasile Pop, alături de conservatorul Bârlea Vasile.

”Muzeele în aer liber din România au fost construite cu meșteri populari, meșteri care știau să «cetească» casa, pentru ca mai apoi să o reconstruiască în forma sa inițială, păstrând materialul autentic și folosind instrumentarul tradițional”, explică reprezentanții muzeului din Sighetu Marmației.

Planul Casei Ilea cuprinde tinda, împărţită în două (partea din spate devenind cămară) şi ”casa”, camera mare. ”Pe fațadă și lateral dreapta casa impresionează prin frumuseţea prispei şi a stâlpilor din lemn de brad, ce formează adevărate arcade. În curtea casei este restaurată o colejnă (adăpost pentru căruţă, unelte agricole, lemne de foc) și o fântână cu roată. Intrarea în gospodărie este străjuită de o poartă monumentală, construită pe trei stâlpi, frumos ornamentați cu motive decorative specifice zonei și Maramureșului”, menționează sursa citată.
Din istoria Casei Ilea, cei de la Muzeul Maramureșan ”decupează” două episoade. În această casă s-a filmat „momentul încununării miresei” pentru genericul emisiunii „Tezaur Folcloric”, protagonistă fiind cântăreaţa de muzică populară Voichiţa Nemeş, pe atunci elevă în primii ani de liceu. Iar în 27 decembrie 1985 în Casa Ilea a avut loc întâlnirea dintre ”două generații”: Francisc Nistor, Dr. Ion H. Ciubotaru, prof. dr. doc. Alexandru Ciplea, prof. dr. doc. Mihai Pop, dr. Mihai Dăncuş, dr. Vasile Latiş.

Sursă: Muzeul Maramureșan
CITEȘTE ȘI:
Două noi finanțări pentru Muzeul Maramureșan