”Rar se mai găsește câte un meșter fierar prin satele României. Cei mai mulți au renunțat la acest meșteșug din lipsă de activitate. Caii s-au împuținat, potcoavele și uneltele din fier se găsesc acum prin târguri, piețe si prin magazine, iar prin atelierele fierarilor mai ajung doar piese ce necesită reparații.” Așa fac cei de la Visit Maramureș introducerea în povestea lui Petru Donat din Botiza.

Acesta a învățat meserie de la tatăl lui, încă de când era mic copil și de atunci n-a mai lăsat din mână ciocanul și nicovala. ”Se pierd lucrurile acestea acuma. O fo’ cai, o grămadă erau. 70 de cai în toată comuna”, își amintește cu nostalgie fierarul. Vremurile s-au schimbat, iar astfel de îndeletniciri nu mai sunt atractive pentru tinerii din ziua de azi. ”Îi bai că-i pe cale de dispariție”, spune cu tristețe Botiza despre meseria pe care o practică de o viață. Cu suficientă pasiune încât, contrar vremurilor, să o transmită și nepoților lui, care sunt și ei fierari.

Sursă: Visit Maramureș

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | ”Casele au câte patru-cinci mașini în curte. Și-n grajd, nimic!”, spune Ileana Șandor din Călinești

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.