”În Joia sau în Vinerea Mare să vopsesc ouăle și să zâce că nu să strică așa repede dacă-s vopsite atunci”, se arată în ”Memoria Ethnologica”, Colecția Corina Isabella Csiszàr.
De aici începe harta ouălor împistrite ”desenată” azi de reprezentanții Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş, așa cum au descoperit-o în ”Calendarul popular”, semnat Maria & Pamfil Bilțiu. Spicuim.
🥚 ”Ouăle se feștesc și împistresc cu coji de ceapă. Să vopsăsc și le împistrem cu frunză de trifoi, leuștean. Le punem pă ouă și băgam înt-on ciorap de nailon și le serbem bine. Unde-o stat frunza, rămâne alb…” (Mara, Sat Șugatag, Breb, Vișeu de Jos, Vadu Izei, Suciu de Sus, Șieu, Bogdan Vodă)
🥚 ”O fost câte-o femeie care-o știut împistri cu ceară. Ave un băț în care era băgat on mniez de badocuț. Le făcea cu tăt feliu de farburi: roșu, galbân, verde. Făce pă ele cocârlate, greble, corigauă. Amu nu face nime.” (Botiza)
🥚 ”La noi, pântru culoarea verde, să fierbeu în frunză de urzică.” (Mara)
🥚 ”Cu coji de arin, de ceapă și de nuc, le feștem frumos. Mai demult, se împistreu așa mândru, că îți era mai mare dragu să te uiți la ele.” (Giulești)
🥚 ”La noi în sat, să fac și amu ouă-ncondeiate. Faci pă ele peteică, cu on condei cu tablă și faci linii de tot feliu. Care nu le împistresc, le feștesc cu coajă de ceapă și coajă de lemn cânesc.” (Ungureni)
Mai multe despre ouăle împistrite din Maramureș găsiți aici.
Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureș (credit foto – Rada Pavel)
CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Rețete de post de la Reghina din Rogoz
Cât îi Maramureșu’ | Cureti din Ungureni și scoverze din Călinești
Cât îi Maramureșu’ | Sarmale de post din Valea Stejarului