Azi este sărbătoarea Bunei Vestiri. În calendarul popular, Blagoveștenie. ”Situată în imediata apropiere a echinocțiului de primăvară, când rândunele se întorc din țările calde și cucul începe a cânta, această zi mai poartă și denumirea de Ziua Cucului”, pornește să depene firul poveștii zilei de azi muzeograf Gabriela Filip.

De Blagoveștenie sunt recomandate exerciții de purificare: se face zgomot pentru a speria forțele malefice, se aprind focuri în grădini și livezi, iar straiele și țesăturile se scot din case la aerisit. În Lăpușul Românesc, de exemplu, ”de Blagoveștenie să face foc și să sare păstă foc să nu te muște gândacii (șerpii). Tăt atunci, casa, curtea și animalele să stropesc cu adeasmă și să afumă cu tămâie”.

Credințele legate de această zi erau cândva multe în satele Maramureșului. Unele s-au păstrat, altele s-au uitat. Spicuim.
”Dacă în această zi ouă vreo găină, gâscă sau rață, atunci ouăle nu sunt bune de pus sub cloșcă.”
„În ziua de Blagoveștenie să nu samini mălai că ies cucuruzii slabi.”
„Să nu cerni fărină că se înmulțesc purecii.”
„Dacă vitele din gospodărie vor fi scoase la păscut și la soare, vor fi sănătoase tot anul.”
„În ziua de Blagoveștenie femeile strâng omăt și întrebuințează apa ca leac contra durerii.”

Ziua de Blagoveștenie funcționează și drept… buletin meteorologic. Astfel, se spune că dacă în ziua de Buna Vestire va fi vreme bună, așa va fi și de Paști. De asemenea, dacă vin stoluri de păsări călătoare, primăvara va fi ploioasă. Și se mai spune că de azi cucul începe a cânta. ”Cucul prevestește venirea primăverii, dar și norocul omului. De aceea, la auzul primului său cântec trebuia să fii vesel și să ai bani în buzunar”, avertizează Gabriela Filip.

Mai multe credințe populare legate de ziua de azi, aici.

Sursă informații: Muzeul Satului Baia Mare

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Despre rânduiala postului

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.