Este vremea mărțișoarelor. Vestitoare ale primăverii, purtătoare de noroc și aducătoare de protecție. Sau pur și simplu decorative. Indiferent ce conotații împletești în șnurul de mărțișor, primăvara zâmbește parcă mai șăgalnic atunci când e invocată și prin acest simbol…
Trei variante de mărțișoare din Maramureș – brodate manual, cu flori uscate și din mărgele – sunt prezentate de cei de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş. Nu rămâne decât să decideți care vă plac!
Motive vechi, design contemporan
Maria Brete din Baia Mare folosește motive tradiționale într-un design contemporan, mărturisind că sursa sa de inspirație sunt cămășile și ștergarele vechi: ”Sunt modele unice, care în ziua de azi se găsesc tot mai rar. Prin broderie manuală, cusături în punct cruce pe pânză, având o bază metalică, aduc în atenția iubitorilor de tradiție vechi motive geometrice, precum vârtelnița, colul morii (sau steaua cu 8 colțuri, simbol al norocului), simboluri astrale, coloana (un semn cusut care semnifică legătura dintre cer și pământ), dar și motive florale specifice primăverii: ghiocelul, boboci de flori etc.”
Mărțișoare cu flori uscate, din Băiuț
Florica Vâț, meșter popular din Băiuț, a deslușit la timp înțelesul proverbului ”Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna car”. Așa că vara culege plantele pe care primăvara le folosește la mărțișoare. ”Am încercat să modelez mărțișoare din flori uscate, pe care le aranjez cu mult drag în buchete. Mă joc cu plantele, cărora le-am dat culoare. Pe multe le culeg vara, plimbându-mă pe câmp și prin pădure. Florile mai mărunte le-am cumpărat și mai folosesc spice speciale și frunze din natură”, explică doamna Florica.
Primăvara din mărgele
Floare Roman, meșter din Baia Mare, are 83 de ani și lucrează cu mărgele încă din copilărie. Așa că nu e de mirare că, atunci când vine primăvara, din mărgele inventează mărțișoare. ”Acuma toată lumea lucrează cu mărgele, învață de pe facebook, dar nu cunosc motivele tradiționale, autentice. Mai lucrez mărțișoare cu floricele de frivolite, făcute pe trifoi cu patru foi. Folosesc predominant culorile roșu și alb, care simbolizează lumina și iubirea”, mărturisește doamna Floare.
Poveștile și mai multe imagini descoperiți aici în colecția ”Mărțișor din Maramureș”.
Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş
CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Mărie Rednic din Oncești: ”Atunci ce-ai făcut cu mâna ta, ai avut”
Cât îi Maramureșu’ | Moda cojoacelor tradiționale, deslușită în Breb
Cât îi Maramureșu’ | Nicolae Șerban, meșterul care ”ascultă” lemnul