Reprezentanții Centrului de Informare Turistică Târgu Lăpuș ne propun ca obiectiv turistic pentru acest weekend munții Țibleș.

Zona centrală înaltă a acestor munți cuprinde cele trei vârfuri aflate destul de aproape unul de celălalt: Arcer, Țibleș și Bran. În anul 2014, la altitudinea de 1839 de metri a fost sfințit monumentul din piatră Crucea de pe Țibleș, care este situat la granița dintre județele Bistrița-Năsăud și Maramureș, fiind ridicat în memoria celor care s-au refugiat în munţi în timpul regimului comunist. Acesta este încadrat de o arcadă din lemn sculptat în stilul porţilor maramureşene şi este desăvârşit cu un clopot al cărui sunet se aude departe, peste munţi – se arată în descrierea făcută de cei de la Centrul de Informare Turistică Târgu Lăpuș. De pe munţii Ţibleş pot fi admirate trei regiuni: țările Maramureşului și Lăpuşului şi ţinutul Năsăudului.

Potrivit sursei citate, munții Țibleșului au început să se formeze în orogeneza alpină prin vulcanism, fiind, din punct de vedere geologic, alcătuiți în totalitate din roci vulcanice, pornind de la 800 de metri și ajungând până la 1840 (vârful Bran), și fac parte din cel mai lung lanț de munți vulcanici din Europa: Oaș – Igniș – Gutâi – Lăpușului – Țibleș -Călimani – Gurghiu – Harghita.

Sursă informații și foto:  Centrul de Informare Turistică Târgu Lăpuș

CITEȘTE ȘI: De gust, de leac, de descântec | Coada-șoricelului, ”vedetă” în farmacia…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.