Nu sunt puține tradițiile și superstițiile legate de Dragobete. De câteva dintre ele ne povestesc cei de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș.
În credința populară, de Dragobete, păsările se strâng în stoluri, ciripesc, se împerechează și încep a-și face cuiburile în care își vor crește puii. Bătrânii spuneau că, în această zi, păsările care își alegeau perechea rămâneau împreună pe viață, iar cele care nu își găseau perechea nu mai faceau pui până în ziua de Dragobete a anului următor.
Asemenea zburătoarelor era văzută și relația dintre doi tineri. În momentul căsătoriei, tinerii jurau să fie împreună pentru tot restul vieții.
În unele zone, fetele și feciorii obișnuiau să meargă în pădure să culeagă primele flori ale primăverii. Făceau buchețele mici, pe care apoi le puneau la icoană și le păstrau până la Sânziene, când le aruncau pe o apă curgătoare pentru împlinirea dorințelor în dragoste. Pe drum, la întoarcerea din pădure, se striga „Dragobetele sărută fetele”, fetele fiind prinse de băieți și sărutate.
- De Dragobete femeile nu torc, nu țes și nu cos.
- Cel care nu sărbătorește Dragobetele nu se va îndrăgosti tot anul.
- Nu se sacrifică animalele sau păsările din curte pentru a nu strica rostul împerecherii lor. Din contră, acestea trebuie să primească hrană cât mai bună.
- Nu e bine să te cerți, să fii supărat sau să plângi.
- Îndrăgostiții care nu se sărută în această zi se vor despărți până în anul următor de Dragobete.
- E de bun augur ca fetele să atingă de Dragobete un bărbat pentru a avea noroc în dragoste în anul respectiv.
Sursă informații și foto: Muzeul de Etnografie și Artă Populară
CITEȘTE ȘI: Cât îi Maramureșu’ | Țâpoii împistriți, ”strămoșii” torturilor pentru miri