Strujacul este salteaua tradițională din paturile de odinioară. ”Era făcut din pânză de cânepă țesută în teară și era umplut cu paie și așa de bine dormeai… Ai fi dormit toată ziua și nu te durea nimic”, își amintește Ileana Bizău din Bogdan Vodă.

Salteaua din alte vremuri ”era umplută cu paie, pănuși sau fân proaspăt, care se schimba o dată sau de două ori pe an și conținea multe plante din flora spontană, precum coada șoricelului, pătlagină, cimbrișor, trifoi, sânzâiene, cu efecte terapeutice benefice, de care oamenii poate nici nu știau”, explică Maria Mirela Poduț de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş.

Despre dormitul pe strujac își amintește pentru Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş Ileana Bizău din Bogdan Vodă: ”În copilărie pe așa ceva am dormit. Strujacul era făcut din pânză de cânepă țesută în teară și era umplut cu paie și așa de bine dormeai… Ai fi dormit toată ziua și nu te durea nimic”.

După strujacul paie, Ileana din Bogdan Vodă a dormit pe unul din pănuși: ”Toamna, când strângeam mălaiu, îl desfăcam și alegeam pănușile care erau mai frumoase și le lăsam 2-3 zile să se usuce și pe urmă le băgam în strujac. Peste strujac se punea un lepedeu și ne învăleam cu cergă de lână, era cald și bine”. Și parcă mai bine era pe strujacul de cândva decât pe saltelele moderne de acum, mărturisește Ileana Bizău: ”Acuma dormim pe dormeză și toate ne dor, dar demult am dormit pe strujac de paie și de pănuși și nu ne-o durut nimic”.

Povestea integrală scrisă de Maria Mirela Poduț o găsiți aici.

Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş (credit foto – Felician Săteanu)

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Mărie Rednic din Oncești: ”Atunci ce-ai făcut cu mâna ta, ai avut”
Cât îi Maramureșu’ | ”Dacă avea mireasa ladă, punea acolo cerge și tot”
Cât îi Maramureșu’ | ”O fo frumos pă vremea noastră” sau amintiri de la șezătorile de altădată

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.