”O fo greu…”, auzim deseori când vine vorba despre amintiri din Maramureșul de cândva. Și când se discută despre hrana de post, atunci cu siguranță cândva era ceva mai greu decât azi, pentru că trebuia să trudești pentru hrana de post din timp.

Prin albumul cu amintiri legate de rânduiala postului au privit Lenuța Opriș din Breb și Rada Pavel de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş.

Încă din timpul verii își amintește Lenuța Opriș din Breb că se gândeau femeile la post: ”Și bunica… punea pere la uscat în cuptior. După ce făcea pita, o scoté, era cuptioru cald și arunca acolo câte un cuptior de pere. Și-apoi de o grămadă de ori, tăt le băga, până erau uscate bine. Apoi puné prune la uscat, să-nșirau poame, făceam poame, așa, de mere dulci, de mere de vară și le puneam la uscat și în timpu postului, sierbeam pere, prune, cu poame de măr”.

Și nu doar fructele erau pregătite pentru rânduiala postului: ”Se uscau hribe și să-nșirau ș-acele și pă ață, le uscai pe bloder, pe unde puteai, le puneai într-o hârtie și le duceai în pod”, spune Lenuța Opriș.

Păstăile aite se mâncau des în vremea postului. Rețeta-i simplă, lângă păstăile fierte ”facem un mujdei de usturoi și punem păstă ele și sare, și-un pic de ulei neprăjit, nenimica și-s gata păstăile aite”, explică Lenuța din Breb.

Mai multe despre Maramureșul de cândva găsiți aici.

Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş (credit foto – Rada Pavel)

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Nu vă e dor de un balmoș făcut la căldărușe?
Cât îi Maramureșu’ | Dacă vei fi întrebat ”Da-ți-oi vro doi pumni?”, nu fugi: vei fi omenit!
Cât îi Maramureșu’ | Pită de casă după cea mai veche rețetă…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.