Ce ziceți de niște ”cureti cu ptitoance” și cu păsat? Și lângă parcă ar merge și un desert. Niște ”scoverze cu lictar”, de exemplu. Și meniul e gata.

Dacă sunteți în pană de idei, Maria Mirela Poduț de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş a cules o rețetă de la Maria Buda din Ungureni.

”Făceam cureti umplut cu ptitoance (ciuperci) și cu păsat. Le demnicam mânânțăl și puneam în păsat. Mai puneam 2-3 morcovi dați pân răzătoare, petrinjăl, ceapă friptă în oloi cu poprică și puneam pă păsat, nu făceam cu orez”, începe Maria Buda să depene amintirea despre cum făcea cândva ” ptitoance cu cureti morat”.

Desertul vine de la Ileana Andreica din Călinești (cum care Ileana?! a Nănașului!): scoverze cu lictar. În traducere liberă, clătite cu magiun. Rețeta a aflat-o Rada Pavel de la Centrul Judeţean ”Liviu Borlan”.

Pe cât de simplă e rețeta pentru scoverze cu lictar, pe atât sunt de gustoase. Așadar: aluat din făină, apă, sare, un pic de miere (zahăr). Se permit și niște mici ”exotisme”, gen vanilie și lămâie. Separat, într-o cănuță, apă călduță cu drojdie, care – după ce crește – se adaugă aluatului, se frământă toate și se lasă la dospit cam o oră. Se pune lespedea pe șpor și în ea un pic de ulei să se înfoace. Apoi se pune aluat în lespede, se întinde cu lingura cât să fie uniform, se prăjește pe-o parte pe alta și iese… ce se vede. Se ung cu lictar și gata.

Aceste rețete din rânduiala postului, precum și altele le găsiți aici.

Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale ”Liviu Borlan” Maramureş (credit foto – Rada Pavel)

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Despre rânduiala postului
Cât îi Maramureșu’ | Pită de casă după cea mai veche rețetă…
Cât îi Maramureșu’ | În Maramureș, turtele au un defect: ”tare repide dispar din blide”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.