Foto (c) Mariana Scubli

Când stai la gura sobei, amintirile curg mai abitir, parcă, decât în alte sezoane. Azi rememorări din vremurile în care alimentul de bază era mălaiul, nu grâul.

Spicuim din Memoria Ethnologica, nr. 58-59, Colecția Maria Mirela Poduț.

🌽 „Făceam pâine de mălai în cuptor. Numa la Paști și la Crăciun mâncam pâine de grâu.”
🌽 ”Bunicu ne zicea de corinda mălaiului. Zâce că-l pun’e la sărbători sub masă pă mălai și s-o supărat mălaiu și-o zâs că s-a duce-n lume. Apoi bunicu zicea: «Întoarce-te, mălai, nu te duce, / Că te-oi scălda-n lapte dulce / Șî cu brânza te-oi brânțăli, / Cu smântâna te-oi netezî / Șî Doamne, Doamne, bun îi hi».”
🌽 ”Să făcea mălai în cuptor. Să puneu pă vatră frunze de porumb și pe ele să punea aluat făcut din mălai. Să prăjea mălaiu și era bun așa cald. Pâine de mălai să mai mânca cu lapte, cu slănină, dacă nu era post.”

Mai multe, aici.

Sursă informații și foto: Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş (credit foto – Mariana Scubli)

 

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Când se strângea mălaiul, gazda ”băga ceteră”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.