”Ca opinca nu-i nimica”, zice Gheorghe Roman (Gheorghe a lu’ Dan), opincar din Bârsana. De aici începe povestea.

Gheorghe Roman (Gheorghe a lu’ Dan) este opincar din Bârsana. Rada Pavel de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș l-a descusut și așa a aflat că opincarul a deprins meșteșugul în tinerețe, în satul natal. Întrebat cine l-a învățat să facă opinci, se bate cu degetul pe tâmplă și răspunde simplu: ”Capul”. I-a văzut pe alți opincari cum lucrează, a studiat opincile care i-au plăcut și a învățat singur să le facă.

Spune că opinca-i sănătate curată și cum să nu îl crezi când are aproape 80 de ani și este mereu harnic și activ, mereu cu opincile-n picioare: ”Am fost la festival la București, la Cișmigiu și trei zile tăt am umblat pe jos, așa cum mă videți. Ăsta-s eu.” În Italia, tot îmbrăcat în port tradițional și cu opinci în picioare s-a dus.

Iubește el opincile, dar nu doar de ele s-a ocupat de-a lungul vremii Gheorghe Roman. A fost ”couaci” 35 de ani, s-a priceput la dulgherie, a ridicat biserici, a coordonat un ansamblu de dansuri din satul lui. Și adevărul este că îi place și azi să joace. Cu opincile în picioare, cum altfel?!

Povestea lui Gheorghe Roman o găsiți aici.

Sursă informații și foto: Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale ”Liviu Borlan” Maramureș (credit foto – Rada Pavel)

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | ”Nu s-o îmbolnăvit caii cât se strică tractoru”, spune unchieșu Godja din Văleni
Cât îi Maramureșu’ | Pită de casă după cea mai veche rețetă…
Cât îi Maramureșu’ | Dormit-ați pe strujac?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.