Sărbătoarea Bunei Vestiri este regăsită în calendarul popular sub numele de Blagoveștenie. Situată în imediata apropiere a echinocțiului de primăvară, când rândunele se întorc din țările calde și cucul începe a cânta, această zi mai poartă și denumirea de Ziua Cucului.

Detaliile despre această zi de sărbătoare sunt oferite de muzeograf Gabriela Filip de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș: ”De Blagoveștenie se efectuau acte de purificare a spațiului, de alungare a șerpilor de pe lângă casă, a insectelor și omizilor din livezi: afumarea cu tămâie, producerea zgomotelor care să sperie forțele malefice, aprinderea focurilor în grădini și livezi, scoaterea la aerisit a straielor și țesăturilor din casă”.

Nicolae Pop (Dinu) din Lăpușul Românesc, la cei 61 de ani ai săi, știe foarte bine ce are de făcut azi: ”Să face foc șî să sare păstă foc să nu te muște gândacii (șerpii). Tăt atunci, să aduce calci și rug și se pune la ușa grajdului să treacă animalele pă sub iele să șie sănătosă, apoi să stroptesc cu adeasmă șî să afumă cu tămâie”.

Credințele populare legate de ce este bine de făcut azi sunt multe: ”în ziua de Blagoveștenie femeile strâng omăt și întrebuințează apa ca leac contra durerii”; ”dacă în ziua de Buna Vestire va fi vreme bună, așa va fi și de Paști”; ”dacă vin stoluri de păsări călătoare, primăvara va fi ploioasă”; ”dacă vitele din gospodărie vor fi scoase la păscut și la soare, vor fi sănătoase tot anul”.

Dacă pentru unele Blagoveștenia este recomandată, pentru altele e considerată o zi neprielnică: ”dacă în această zi ouă vreo găină, gâscă sau rață, atunci ouăle nu sunt bune de pus sub cloșcă”; ”în ziua de Blagoveștenie să nu samini mălai că ies cucuruzii slabi”; ”să nu cerni fărină că se înmulțesc purecii”.

Și încă un amănunt! ”Se spune că, de Blagoveștenie, se dezleagă limba tuturor păsărilor. Cucul începe a cânta de la Buna Vestire până la Sânziene sau până la Sânpetru de vară. (…) Cucul prevestește venirea primăverii, dar și norocul omului. De aceea, la auzul primului său cântec trebuia să fii vesel și să ai bani în buzunar”, atrage atenția muzeograful.

Mai multe despre Blagoveștenie descoperiți aici.

Sursă informații: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș

CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Noaptea dintre ani, prielnică pentru a-ți afla ursitul
Cât îi Maramureșu’ | ”O venit câșlegile, se mărită fetele…”
Cât îi Maramureșu’ | Zilele babelor și cojoacele Odochiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.