Vineri, 20 decembrie, are loc parada ”brondoșilor” în Cavnic. Cu pornire de la Casa de cultură, la ora 10.00. Costumele lor vor colora ca în fiecare iarnă străzile orașului, iar larma lor va ”tăia” din nou în felii văzduhul. Într-un spectacol care fascinează localnici și turiști deopotrivă.
Cu zgomot de ”droange” se purifică spațiul
În Cavnic, sărbătorile de iarnă nu sunt cu adevărat sărbători fără ca ”brondoșii” să se plimbe și să colinde prin oraș.
”Legenda spune că obiceiul se trage de pe vremea tătarilor, de la ultima invazie, cea din 1717, când căvnicarii, astfel mascați, ar fi reușit să-i sperie și să-i alunge pe păgâni. Ca mărturie a trecerii tătarilor pe la Cavnic stă un obelisc vechi de piatră, numit chiar «Piatra tătarilor». Alte păreri zic că rolul «brondoșilor» este de a alunga spiritele rele și de a aduce un An Nou bun. Mai pragmatici, unii susțin că, pe vremuri, mascații erau un fel de paznici ai cetelor de colindători, păzindu-i pe aceștia de eventualii tâlhari”, explică Teofil Ivanciuc, citat de Visit Maramureș.
„Brondoșii se leagă de mitul strămoșilor prin jocurile pe care le fac și zgomotul droangelor. Ei aleargă pe străzi, pe ulițe și își scutură droangele, pentru că gonesc spiritele, acum purifică spațiul. Se trece din vechiul an într-un nou an, se trece dintr-un spațiu profan într-un spațiu sacru. Și spațiul se purifică cu zgomote de tălăngi, de bici”, precizează Pamfil Bilțiu, citat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” Maramureș.
”Sunt îmbrăcați în costume tradiționale albe și împodobiți cu măști făcute din piele de oaie”
Vineri, 20 decembrie, ”brondoșii” pornesc în paradă prin Cavnic de la Casa de cultură, începând cu ora 10.00. Costumația lor va atrage iar privirile ca un magnet. Așa cum ”droangele” nu vor îngădui nici de această dată vreo secundă de liniște.
”Sunt îmbrăcați în costume tradiționale albe și împodobiți cu măști făcute din piele de oaie, ornate cu ciucuri roșii, panglici și, uneori, cu «dinți» din boabe de fasole, dintre care răsare o lungă limbă roșie. Peste piept, «brondoșii» sunt încinși cu un harnașament solid, de care sunt legate mai multe clopote și talăngi. De asemenea, ei au un bici cu care îi «altoiesc», în glumă, pe cei care nu plătesc colinda.
Fetele nu sunt acceptate, acest obicei fiind specific masculin. De se întâmpla, vreodată, ca o fată să îndrăznească să se costumeze în «brondoș», aceasta era dezbracată de costum și primea, drept pedeapsă, o «spălătură» zdravănă cu zăpadă”, detaliază Teofil Ivanciuc.
În seara de Crăciun, ”brondoșii” umblă la colindat. Obiceiul este descris de același Teofil Ivanciuc: ”Conform tradiției, ei nu colindă până gazda nu-i recunoaște, iar acest lucru se petrece după un ritual specific: în timp ce gazda incearcă să le afle identitatea, ei se agită, amenințând cu biciul și agitându-și talăngile ca să intimideze. La final, sunt răsplătiți cu mâncare, băutură ori cu bani”.
Sursă foto: Visit Maramureș
CITEȘTE ȘI:
Începe azi a XVI-a ediție a evenimentului ”Crăciun în Maramureș”