Regulile sunt reguli, tradițiile sunt tradiții. Iar în Maramureșul de ieri (ca și în cel de azi, de altfel) la întrebarea ”Api de ce să face așe?”, uneori cel mai firesc răspuns este ”Api așe să face! Așe-i bine”.
Muzeograful Ștefan Florian de la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș a așternut azi, inspirat de începutul de săptămână, o listă care răspunde la întrebarea ”Api de ce să face așe?”. Răspunsul pe scurt ar fi ”Api așe să face! Așe-i bine”. Muzeograful, însă, vine meticulos și cu detalii.
”Să liptesc, de mâini harnice de bunică sau mamă, păreții și prispa cu lut – acolo unde sunt case cu lut pe pereți și pe prispă – spre mirarea pruncului care trebăluiește mereu pe aproape”, scrie Ștefan Florian. După același model, în aceste zile în Muzeul Satului se lipesc prispele la Casa Petrova și Casa Costeni.
”Florile în grădină să pun în Joia de Florii sau în Joia de Paști că se zice că «Doamne, mândre să fac!». Da așe să și fac că apoi, prin vară, ce auzi la poartă sau pe drum «Vaai mândre flori ai leliucă!»… «Api daț-oi niște flori? Că hai să-ț dau v`o două ruje». Și rujele îs trandafiri și dacă nu-s trandafiri, îs toate florile…”, explică muzeograful.
Mai rămânem un pic în grădina cu flori (prea e frumos…), nu de alta dar Ștefan Florian vine cu sfatul din timp: cojile rămase întregi de la ouăle folosite la pască ”se pun în pomișori abia înmuguriți, neînfrunziți, ca semn al viului, renașterii, începutului. În unele sate se mai pot vedea ouă puse în iasomii sau în pomișorii din grădinile cu flori”. Nici cojile ouălor vopsite de Paști ”nu se aruncă altundeva decât în grădina de flori sau la rădăcina unui pom”.
👀 Mai multe din categoria ”Api așe să face! Așe-i bine” găsiți aici. Iar muzeograful vă invită, dacă știți și altele din aceeași categorie pentru această perioadă din an să dați de veste.
Sursă informații și foto: Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș
CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | În Maramureș, turtele au un defect: ”tare repide dispar din blide”…
Cât îi Maramureșu’ | Sarmale de post din Valea Stejarului
Cât îi Maramureșu’ | Despre rânduiala postului