Pregătirile de Crăciun sunt în toi în gospodăriile din satele Maramureșului. Printre toate cele care sunt de făcut într-o casă (și sunt multe), împodobirea locuinței a ocupat mereu loc de mare cinste. Doar decorațiunile diferă pe alocuri…
🌲 ”Pe pereţi se atârnă blide cu ştergar, pe masă se întind făţoi rupturite, pe pat se aşază perini ornamentate, casa se împodobeşte cu crengi de brad, busuioc, bărbânoc”. (Colecția Corina Isabella Csiszár, „Obiceiuri din Țara Lăpușului”)
🏠 Din ”Calendarul Popular” (autori, Pamfil și Maria Bilțiu) aflăm: „Se pun la perini fețe brodate, la fel fețele de masă să schimbă, să pun împtistrite. Aiestea să fac cum cu două-tri zâle înainte. La icoane să pun șterguri împistrite, la fel la blide. Să dezvelește ruda. Aieste, ștergurile, ruda, fețele de masă și de pernă rămân până la Bobotează.”
🌱Obiceiul împodobirii caselor apare și în colinde: ”Mândru ș-o gătat pân casă / Pe blide șterguri multe, / Pă la pat, pană de brad, / Pă la ușe cu brândușe, / Pă la masă, ruje grasă”. (Colecția Rodica Sibian, din Memoria Ethnologica nr. 15-16)
🎄 Iar cel mai important în decorarea gospodăriei este bradul de Crăciun. ”Este tăiat şi adus de la pădure de către gazda casei în prag de sărbătoare. Se împodobea cu biscuiţi de casă, covrigei, mere, nuci, alune, bomboane din coţcă de miere, vată, beteală”, spune Anica Butcure din Cupșeni.
Mai multe, aici.
Sursă informații și foto: Centrul Culturii Tradiţionale Maramureş (credit foto – Felician Săteanu)
CITEȘTE ȘI:
Cât îi Maramureșu’ | Coptături pentru Crăciunul găzdoaielor mari