”Vă mai aduceți aminte cum arăta odinioară școala într-un sat? Mai aveți prin lăzile de zestre ori prin podul casei abecedare, ghiozdane vechi sau vestitele uniforme școlare? Păstrați în cutia cu amintiri fotografii de pe băncile școlii sau portretul dascălului care v-a învățat să scrieți primele litere ori să faceți primele adunări și scăderi?

Noi ne amintim cu nostalgie și cu multă recunoștință de toate acele momente din copilărie, iar în perioada următoare ne-am propus să făurim și pentru vizitatorii care ne trec pragul un loc al amintirilor, un loc în care, odată intrați, să retrăiască clipe petrecute pe băncile școlii ori să își amintească de atmosfera din timpul orelor, de sala de clasă sau de încăperea care servea drept locuință a învățătorului, ambele aflate într-o căsuță mică de lemn, cu învelitoare de draniță sau de paie, dar extrem de primitoare”, scriu cei de la Muzeul Satului Baia Mare.

Și, pornind de la aceste rânduri, se creionează portretul unei inedite expoziții. În cadrul căreia să fie valorificate nu doar bunuri din patrimoniul muzeului, ci și obiecte care vă aparțin dumneavoastră. Expoziția urmează să fie realizată în Casa-școală Șomcuta Mare în luna august a acestui an pentru a putea fi vernisată la începutul lunii septembrie, în preajma noului an școlar. Până să vizităm expoziția, organizatorii oferă câteva informații despre casa care o va găzdui: ”Monumentul de arhitectură tradițională datează de la mijlocul secolului al XVIII-lea, a funcționat ca școală sătească și a fost înființat de către reprezentatul Școlii Ardelene, Gheorghe Șincai”.

Abecedare, tăblițe, manuale folosite până în jurul anilor ’90, ghiozdane, portrete ale dascălilor din Țara Chioarului sau nelipsitele socotitori s-ar potrivi de minune pe băncuțele de lemn din sala de clasă în care se adunau, pe vremuri, în jurul învățătorului, copiii din localitatea Șomcuta Mare. ”Cei care ați păstrat de-a lungul timpului astfel de bunuri prin sertare și doriți să ne fiți alături în acest proiect, vă rugăm să ne contactați pentru a vă exprima intenția până în data de 31 iulie sau să treceți pe la noi pentru a discuta mai multe detalii”, precizează reprezentanții Muzeului Satului.

Sursă: Muzeul Satului Baia Mare

CITEȘTE ȘI:
Casa Costeni, prima adusă la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș | galerie foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.