Pentru că astăzi este luni, când Muzeul Satului din Baia Mare este închis, muzeograf Gabriela Filip lansează invitația unui popas virtual în Casa-Școală din Giulești.

Casa este datată din 1794 și a funcționat ca școală în localitatea Giulești din Țara Maramureșului Voievodal. ”A fost ridicată din banii unui membru al comunităţii, iar apoi a fost donată de acesta pentru a fi folosită ca locuinţă pentru învăţător. La început, dascălii foloseau locuinţa şi drept şcoală, deoarece numărul copiilor era destul de redus. Plata acestora o făceau părinţii, în special în produse. Casa-şcoală din Giuleşti a aparţinut familiei Roman, iar după înfiinţarea şcolilor de stat, construcţia a fost folosită ca locuinţă pentru anumite perioade de timp”, vin explicațiile din partea Gabrielei Filip.

În 1977, construcţia a fost adusă în muzeu, păstrându-i-se destinația inițială de casă-școală: ”Interiorul locuinţei a fost organizat astfel încât să sublinieze dubla sa calitate, de casă a dascălului şi şcoală pentru copiii satului”, spune muzeograful.

Construcţia se înscrie în rândul celor cu două încăperi: casă şi tindă. ”Casa este ridicată pe o fundaţie de piatră cu liant de pământ, peste care sunt aşezate tălpile din lemn de stejar, fasonat pe patru feţe cu barda şi încheiat la colţuri în <<cheutori drepte>>. Peste tălpi, până la jumătatea pereţilor, grinzile sunt tot din stejar şi fasonate pe patru feţe, apoi grinzile folosite sunt din brad sub formă de bârne rotunde. Pe toată faţada, casa are prispă cu stâlpi ce se leagă de cunună prin chituşi ornamentaţi prin sculptare cu barda şi formează minunate arce de cerc. Acoperişul în patru ape este confecţionat din corni rotunzi de brad şi are învelitoarea din draniţă de brad, bătută la două rânduri”, descrie Gabriela Filip micuța școală din satul de pe Dealul Florilor.

Sursă informații și foto: Muzeul Satului

CITEȘTE ȘI:
Casa Costeni, prima adusă la Muzeul Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș | galerie foto
O fierărie din Giulești, primul obiectiv reconstruit în Muzeul Satului în ultimii 20 de ani
Muzeul Satului | Bine ați venit în ”Casa Gaie”, veche din 1847!
Muzeul Satului | În zi de Brumărel, o poveste spusă la gura cuptorului din Casa Berbești

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.