”În anul 2019, profesor Mircea Farcaș, decanul Facultăţii de Litere – Centrul Universitar Nord din Baia Mare, a avut ideea şi a demarat iniţiativa de a aduce o casă tradițională specifică Maramureșului în curtea Facultăţii de Litere”, anunță cei de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Demersurile au avut succes: Casa Florenilor din localitatea Săcel a ajuns în mijlocul studenților, donată fiind de Ştefan Peter. În curtea Facultății de Litere, casa-muzeu va servi nu doar drept laborator didactic pentru studenţii şi masteranzii de la specializările Etnologie şi Etnoturism, din cadrul Facultăţii de Litere, dar va fi și un popas instructiv pentru toţi cei interesaţi de elementele identitare maramureşene şi româneşti.

Casa Florenilor, la Săcel

”Potrivit specificului său, în cadrul acestei case se vor desfășura activități de: cercetare, documentare, inventariere, conservare, restaurare și punerea în valoare a elementelor de patrimoniu material și imaterial din județul Maramureș, dar și din alte zone ale României”, precizează conf. univ. dr. Delia Suiogan.

Acţiunea decanului, denumită „Salvăm o casă tradițională”, a beneficiat de deschidere pe toate planurile. De menționat sprjinul venit dinspre Măriuca Verdeş, iniţiatoarea proiectului ”Școala rădăcinilor străbune” prin care se predă folclorul ca disciplină opţională în Maramureş, cea care l-a găsit pe Ştefan Peter, dispus să doneze casa bunicilor Facultăţii de Litere. O mână de ajutor a întins și arhitect Laura Zaharia, care a întocmit întreaga documentaţie în vederea obţinerii aprobărilor necesare reconstruirii ”Casei Florenilor”, iar ing. Ioan Buda a pus umărul la propriu, demontând şi montând gratuit casa ţărănească maramureşeană, asigurând şi transportul acesteia.

”Mulțumim domnului Ștefan Peter și întregii sale familii că ne-au donat această casă, înțelegând că în acest mod poveștile unui astfel de loc al amintirilor frumoase și pline de tâlc vor fi duse mai departe de următoarele generații”, spune conf. univ. dr. Delia Suiogan.

Sursă informații și foto: Facebook / Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Facultatea de Litere – Centrul Universitar Nord din Baia Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.