Mai întâi a fost visul. Visul unei librării private. Un vis pus deoparte, dar doar pentru o vreme. În ianuarie 2021 a apărut spațiul, în iunie a fost deschiderea. Azi o mie de cărți stau pe rafturi și își așteaptă cititorii. Pereții librăriei au devenit simeze, la intrare sunt volume puse pentru trecătorii cărora vreun titlu le trage galeș cu ochiul. ”O carte pe săptămână, 100 de pagini pe zi – așa am fost crescut”, mărturisește Călin Terțan, cel care a deschis librăria privată ”Cartea noastră”. Un loc care funcționează precum o piramidă și te încarcă energetic fie că citești un rând dintr-o carte, fie că doar poposești o vreme printre ideile dintre coperți…
• ”De 20 de ani cochetez cu ideea unei librării private”
”De 20 de ani cochetez cu ideea unei librării private. Am emis atunci gândul, s-a dus unde trebuia, s-a întors, iar în 2006 am fost la câțiva centimetri de a face o librărie Humanitas. Dar a venit criza și am renunțat la idee”, începe Călin Terțan să depene pentru eZiarultău povestea librăriei ”Cartea noastră”, aflată pe strada Victoriei nr. 47.
A renunțat temporar la idee, dar visul și gândul nu au dispărut. Așa că în ianuarie 2021, când s-a ivit oportunitatea de a achiziționa un apartament, a avut de ales: îl dă în chirie sau transformă visul în realitate. Prea mult pe gânduri nu a stat. Au urmat trei luni în care spațiul a fost amenajat și mobilat, în care a contactat edituri. Așa a descoperit că, la început de drum, sunt dificil de gestionat contractele cu editurile. Mărturisește, însă, că nimic nu l-a debusolat. Nici măcar raportul EUROSTAT conform căruia România ocupă ultimul loc în Uniunea Europeană la consumul de carte și că doar 6.5% dintre români cumpără cel puțin o carte pe an. ”Mi-am făcut eu niște calcule și dacă 6.5% cumpără o carte pe an, eu, cum am în librărie cărți de filosofie, spiritualitate, religie etc., probabil ajung să mă adresez unui procent de circa 2%. Dar nu mă descurajez pentru că librăria este un proiect de suflet”, explică Terțan.
• ”O carte pe săptămână, 100 de pagini pe zi – așa am fost crescut”
Librăria ”Cartea noastră” s-a deschis în 1 iunie. Un vis împlinit. Un vis care își are originile încă din copilărie când i-a fost insuflată dragostea de carte: ”Am crescut într-o familie în care cartea era parte din viața cotidiană. O carte pe săptămână, 100 de pagini pe zi – așa am fost crescut. Citeam tot ce găseam. Așa că povestea mea cu cărțile e poveste veche”, își amintește cel devenit între timp (și) librar.
• ”Librăria este ca o piramidă energetică”
Iar bunul obicei de a citi îl duce mai departe și azi, în spațiul cald al librăriei, chiar dacă nu mai reușește în fiecare zi să parcurgă minimum 100 de pagini: ”Aici în librărie stau cu ideile. Eu cred sincer că fiecare carte are cel puțin o idee valoroasă în ea. Stau uneori aici și citesc. Uneori nu am timp să citesc, dar simplul fapt că stau printre cărți mă încarcă. Sunt zile când nu citesc nici măcar un titlu, dar tot plec de aici câștigat. Librăria este ca o piramidă energetică”.
• ”Când am așezat pe rafturile goale prima carte, am simțit o senzație tare frumoasă”
Pe rafuri își așteaptă cititorii atât cărți noi, cât și volume achiziționate în regim de anticariat. ”Am început să achiziționez carte de la persoane fizice și de la câteva edituri. Sunt încă la început de drum. Am cam o mie de volume pe rafturi, capacitatea este de circa 3.000. Acolo doresc să ajung. Este un proces, proiectul este în creștere, am răbdare”, mărturisește interlocutorul meu.
Și cum fiecare drum începe cu primul pas, fiecare librărie pornește de la o primă carte: ”Atunci când am așezat pe rafturile goale prima carte, am simțit o senzație tare frumoasă. Efectiv o senzație de plin, de întreg, deși rafturile tot goale erau. Dar e adevărat ce se spune că atunci când faci primul pas deja 90% din drum e ca și parcurs… Prima carte a librăriei am primit-o de la un prieten din Sighetu Marmației, «Supranaturalul», de dr Joe Dispenza”. Cartea nu a fost vândută, încă. Stă cuminte pe raft, asemeni unei semințe de la care a început totul…
• Cea mai importantă carte din librărie
Terțan privește în jur și recunoaște: ”Sunt multe cărți de suflet în librărie, unele nici nu sunt de vânzare. Și dacă mă întrebi pentru mine personal care este cea mai importantă carte din librărie, atunci răspunsul este «Was ist falsch im Maya-Land» de Erich von Däniken. L-am cunoscut pe autor, nu e un oarecare, iar autograful primit are valoare sentimentală. A fost o onoare să-l cunosc. Aveam 15 ani când am citit «Amintiri despre viitor». O carte care m-a urmărit și care mi-a marcat viața. La momentul acela nici nu îmi venea să cred că există și această perspectivă asupra lumii…”
• Librăria e și galerie de artă, și loc de întâlniri
Pe lângă cărți, librăria adăpostește și lucrări de artă. ”Sunt invitați să expună aici artiști mai puțin cunoscuți. O dată la două-trei luni, schimbăm. Acum sunt expuse lucrări semnate Grigore Zlampareț”, spune Terțan. Spațiul funcționează, de asemenea, și ca loc de întâlniri tematice (”Subiectele abordate sunt unele de frontieră, mai neconvenționale…”), precum și ca decor pentru lansări de carte mai intime. Unele cărți mai uzate sunt puse pe rafturile de la intrarea în librărie, de unde oricine își poate alege o carte. ”Mi s-ar rupe sufletul să le arunc…”, recunoaște librarul, arătându-mi volumele pregătite să fie mâine dimineață așezate pe raftul cu cărți pentru trecători.
Nu știu alții cum sunt, dar eu iubesc librăriile și anticariatele. Mirosul cărților proaspăt tipărite. Foșnetul filelor din cărțile vechi. Poezia titlurilor. Arta coperților. Universul promis de fiecare carte în parte. Însemnele discrete făcute de un cititor înaintea mea… La ”Cartea noastră” am găsit ceva mai mult. Am intrat din vacarmul străzii, într-o oază. De pe o placă de vinil, susura muzică bună. Oglinzi, lumânări, orhidee, arome de ceai și cafea, obiecte de artă. O eleganță a decorului, gândită să dubleze discret rafinamentul ideilor dintre coperți. Pare că nu intri într-o librărie, pare că pătrunzi în biblioteca unui prieten, care te așteaptă nerăbdător, la o ceașcă de ceai, să îți spună ce carte bună a mai citit și ce idei noi a mai descoperit. Iar așa o invitație nu se ratează, nu se refuză…
📚 Librăria ”Cartea noastră” poate fi vizitată zilnic de la 10.00 la 18.00, de luni până vineri, iar sâmbăta de la 9.00 la 12.00.
Ramona-Ioana Pop
Foto (c) eZiarultău