Dorel Petrehuș - ”Din lumea 9”

Când talentul întâlnește… talentul, picturile prind viață la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare». Cam așa sună în doză super concentrată ce s-a întâmplat la ”Noaptea muzeelor”, ediția 2019. Haideți că detaliem puțin…

”Noaptea muzeelor”, ediția 2019, a venit cu surprize cu adevărat neașteptate pentru vizitatorii de la Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare». Aceștia au fost invitați să trăiască o experiență interactivă. Tineri performeri de la Asociația Culturală ARTSPOT, coordonați de actorul Dragoș Călin, și-au ales câte o lucrare din expoziția permanentă, i-au căutat înțelesul și au încercat să se familiarizeze cu autorul. Documentarea fiind riguroasă, ceea ce a urmat a fost spectaculos!

”Cei șase viitori actori s-au transpus perfect în universul fiecărei picturi și, ajutați de monologul compus de ei, au completat atmosfera și au dat viață – la propriu! – tabloului ales. Vizitatorii au parcurs circuitului expozițional permanent ghidați de interacțiunea cu personajele. Fragmentele s-au țesut într-o narațiune unică, irepetabilă, din care oaspeții au devenit parte integrantă, iar experiența de vizitare s-a transformat într-o povestire în ramă. Tâlcul rămâne să îl descopere fiecare…”, așa se spune povestea acestui eveniment pe blog-ul Muzeului Județean de Artă.

Povestea ”Înșir-te Mărgărite!” începe azi cu episodul Dorel Petrehuș – „Din lumea 9” vs Teodora Cupșe.

Dorel Petrehuș – ”Din lumea 9” vs Teodora Cupșe

Dorel Petrehuș (născut în 19 februarie 1957 la Dumbrava – Târgu Lăpuș) este absolvent al Institutului de Arte Plastice ”Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, secția Pictură (promoția 1982). Este muzeograf la Muzeul Țării Oașului din Negrești-Oaș. Membru titular al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Baia Mare. Are la activ expoziții personale în Cluj-Napoca, București, Satu Mare, Negrești-Oaș și Baia Mare. A ilustrat volumul ”Alte poeme din Nord”, semnat George Vulturescu.

”Răstignit între visare – plăcere ș înstrăinare de sine și de lume, omul contemporan se confruntă cu una dintre cele mai tulburi crize din întreaga existență a speciei. Dorel Petrehuș nu face altceva decât să transcrie plastic semnele acestui moment de cumpănă. Cu alte cuvinte, tomografiază expresiile prezentului pe care îl încarcă cu fiorul inefabil al picturalității, păstrând intact tot amestecul gregar de purități și cangrene care ne marchează existența cotidiană”, scrie dr. Tiberiu Alexa în ”Dorel Petrehuș. Tomografii contemporane” (”Mica bibliotecă de artă contemporană” nr. 13, seria Expoziții).

DESCOPERĂ ȘI:
🎬 Episodul Sándor Ziffer – „Autoportret” VS Anand Donca
🎬 Episodul József Balla – ”Portretul lui Sándor Ziffer” vs Edy Markis

Proiect realizat în parteneriat cu Artspot – Baia Mare, cu sprijinul Teatrului Municipal Baia Mare.

Sursă informații, foto și video: Muzeul Județean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare»

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.