Trofeul Gutâi 2021 are loc în 28 și 29 august, competiția reprezentând a șasea etapă din Campionatul Național de viteză în coastă. Azi, organizatorii propun o privire înapoi, spre prima etapă de Campionat Național de viteză în coastă care a avut loc în Maramureș. Era 1973…

Campionatul Național de viteză în coastă a descins în Maramureș în 1973, atunci când cursa de pe Gutâi a deschis sezonul competițional pe un traseu de circa opt kilometri, cu startul în dreptul celebrei porți maramureșene și sosirea la Hanul Pintea. Laurențiu Borbely, Eugen Ionescu Cristea și Ștefan Iancovici sunt doar câțiva dintre cei care s-au acoperit de glorie în perioada anilor ’70. Așa începe povestea.

Un început cu multe necunoscute, competitorii având de parcurs o distanță considerabilă pentru a descoperi un traseu de 7,2 km, cu o diferență de nivel de 570 m și 36 de viraje, dintre care nu mai puțin de 17 ace de păr. Cu o astfel de configurație “încâlcită”, pilotul era pus la grea încercare…

Spre surprinderea tuturor, fascinația pentru necunoscut a fost decisivă și nu mai puțin de 61 de piloți au venit în Baia Mare pentru a-și măsura forțele în cucerirea Gutâiului. Deși pare surprinzător, la start s-au aliniat 46 de automobile, regulamentul de atunci permițând utilizarea aceleiași mașini de către doi piloți. Dacă mai adăugăm și faptul că cinci piloți au evoluat în cadrul a două clase, numărul participanților a ajuns la 66! O cifră impresionantă pentru orice etapă cu tradiție!

Marii absenți de la începutul ”balului” au fost membrii lotului ACR și cei ai echipei de uzină Dacia, prezenți în aceeași perioadă în Raliul Nisipurilor de Aur din Bulgaria. Absența lor n-a făcut decât să încingă spiritele, miza fiind victoria din clasamentul general.

Fascinat de serpentinele Gutâiului încă din 1972, atunci când a obținut primul său succes în Raliul Castanilor, Laurențiu Borbely și-a adjudecat victoria la volanul unui automobil Renault 8 Gordini, grație unui avantaj de o singură zecime de secundă față de Marin Dumitrescu. BMW-ul celui din urmă a terminat pe locul secund în fața unui cvartet de modele Renault 8 Gordini, conduse de Constantin Pescaru, Doru Stanciu, Costin Finichi și Flaviu Bran-Băliban. Top Ten-ul clasamentului general a fost completat de Laurențiu Moldovan, Vasile Popa, Vasile Szabo și… Nicolae Leu, ultimul fiind și câștigătorul clasei până la 1000 cmc. Vă sună cunoscut numele? Așchia nu sare departe de trunchi.

Gutâi 1973 – Clasament general
1. Laurențiu Borbely Renault 8 Gordini 6m.29,6s
2. Marin Dumitrescu BMW 2002 Tii 6m.29,7s
3. Constantin Pescaru Renault 8 Gordini 6m.32,2s
4. Doru Stanciu Renault 8 Gordini 6m.39,5s
5. Costin Finichi Renault 8 Gordini 6m.40,7s
6. Flaviu Bran-Băliban Renault 8 Gordini 6m.47,2s
7. Laurențiu Moldovan Fiat 124 S 6m.51,9s
8. Vasile Popa Renault 8 Gordini
9. Vasile Szabo Alfa Romeo 1600
10. Nicolae Leu Fiat 850 C

În deceniul următor, startul a fost mutat cu circa trei kilometri mai jos – la intersecția cu drumul care duce la Mogoșa – lungimea totală ajungând la valoarea respectabilă de 11 km. Au fost anii “maratoanelor” în care au ieșit la rampă Nicu Grigoraș și Victor Nicoară, seineanul câștigându-și pe drept renumele de ”Rege al Gutâiului”.

Text și foto: Trofeul Gutâi

CITEȘTE ȘI:
Trofeul Gutâi 2021, la finele acestei săptămâni
Trofeul Gutâi, un rendez-vous în Maramureș al celor mai buni piloți de viteză în coastă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.