A ieșit de sub tipar cartea ”Cămeșa din subzona Mara – Cosău”. Autoare – Maria Șerba, Ileana Șandor și Măriuca Verdeș.
”Manuale” pentru atelierele Școlii Rădăcinilor Străbune
În cadrul atelierelor organizate de Școala Rădăcinilor Străbune, ”s-a încercat reînvierea croiului, ornamentelor străbune, asociate cu unele ornamente apărute mai nou pe cămeșile actuale. O îmbinare a vechiului cu noul”, spune prof. Măriuca Verdeș – președinte al Asociației Rădăcinilor Străbune.
Pentru a veni în sprijinul tinerelor care au participat la aceste ateliere, sub umbrela asociației din Călinești au fost publicate lucrările ”Cămeșa de sărbători” și ”Cămeșa de gheme”. ”Prima carte, «Cămeșa de sărbători», a apărut în 2016. A fost apreciată atât de specialiști, cât și de cusătoarele din Maramureș și nu numai. Prof. Ioan Ciubotaru a subliniat la acea oră, în Anuarul Muzeului Etnografic Iași: «Autoarele au adus un frumos omagiu celor ce întrețin flacăra vie a tradițiilor în această binecuvântată vatră folclorică»”.
Unele elemente vechi s-au pierdut, altele noi au apărut
Atelierele au continuat, de atunci și până azi multe ”cămeși” de pânză din cânepă s-au cusut.
”Cămeșile s-au purtat din totdeauna, dar ele au suferit modificări. Cum ar fi introducerea bezerilor la umeri și la piept. Sau introducerea ornamentelor pe mânecă. Decolteul de la gât este mult mai mare decât al cămeșilor vechi. Din păcate s-a renunțat la unele elemente. Cum ar fi pana măreață sau pana făloasă sau pogmată cusută dintr-o singură bucată. Îmbinarea vechiului cu noul se observă și la cromatică. De exemplu cămeșa de mireasă este astăzi cusută numai cu ață albă. Tot ca element nou, evidențiem apariția încrețiturii ornamentale care înlocuiește uneori trăsura, de la mânecă de la cămeșă!”, oferă câteva detalii Măriuca Verdeș.

Și uite așa, documentându-se pentru atelierele Școlii Rădăcinilor Străbune, s-au adunat informații din satele de pe Valea Marei și Valea Cosăului. ”Ne-am gândit cum să facem să nu se piardă acest material. Am hotărât să-l cuprindem într-o carte. Astfel, «Cămeșa din subzona Mara – Cosău» este o carte complexă, fiind varianta revizuită și adăugită a celor precedente”, menționează Măriuca Verdeș.
Datorită sprijinului primit din partea Consiliului Județean Maramureș, un tiraj din ”Cămeșa din subzona Mara – Cosău” va ajunge în școlile din Maramureș și nu numai. Un alt tiraj va fi disponibil spre vânzare celor interesați de subiect. Cei care doresc cartea sunt rugați să trimită un mail pe adresa verdes_mariuca@yahoo.com.
Cartea a apărut la Editura Valea Verde (cu sprijinul lui Ioan Mariș), tipografia Aska Grafica.
Sursă informații și foto: Măriuca Verdeș (credit foto deschidere: Mariana Scubli)
CITEȘTE ȘI:
Măriuca Verdeș: ”Să nu avem pretenții, dacă nu am sădit nimic, să culegem roade”