1330: În Bătălia de la Posada, Basarab I învinge armata maghiară a lui Carol Robert de Anjou. S-a aruncat la greu cu pietroaie în încleștarea cu pricina, după cum ne zice istoria. Păi nu-i era mai bine regelui să-și țină oastea acasă?
1906: Theodore Roosevelt devine primul președinte în exercițiu al Statelor Unite care face o călătorie oficială în afara țării. A mers să inspecteze lucrările la Canalul Panama. Interesul poartă fesul călătoriilor prezidențiale, că doar nu mergea omul în vizită oficială să audă ciripitul vrăbiuțelor pe alte meleaguri.
1994: Este descoperit elementul chimic darmstadtiu, căruia i s-a mai zis și ununnilium. Oricum e risc de împleticire a limbii la pronunția oricăreia dintre cele două denumiri.
1857: Deputații pontași (adică țărani clăcași) din Divanul ad-hoc al Moldovei, în frunte cu Ion Roată – cunoscut mai mult sub numele de Moș Ion Roată -, au depus o jalbă pe biroul adunării, cerând, printre altele, desființarea „boierescului”. S-or fi sastisit din pricina ”boierescului”, că oameni erau și ei, nu mașini de treierat. Cât despre Moș Ion Roată, un susținător înflăcărat al unirii principatelor, a fost un personaj special al acelor vremuri, unul de poveste. De poveste frumoasă. În imagine aveți Casa memorială Moș Ion Roată, din Câmpuri, Vrancea, locul unde s-a născut. (T.V.S.)
Sursa datelor: Wikipedia. Sursa foto: Wikipedia/ Mirela Săvulescu
CITEȘTE ȘI: Copacul singuratic