1895: Wilhelm Conrad Röntgen, profesor la Universitatea din Würzburg, Germania, laureat al premiului Nobel pentru fizică pe anul 1901, a descoperit razele electromagnetice, cunoscute sub numele de raze X (sau raze Röntgen). Trebuia să descopere cineva și razele cu pricina, nu?
1917: În cotidianul rusesc ”Izvestia” este publicat decretul asupra terenului, întocmit de Lenin. Unul care însemna confiscarea pământului de la proprietari și biserici, treabă care i-a făcut pe țărani să-i îndrăgească la nebunie pe bolșevici. Nu-i de mirare.
1971: Trupa britanică Led Zeppelin își lansează al patrulea album, care include una dintre cele mai cunoscute piese, ”Stairway to heaven”. O piesă grozavă, ce-i drept.
1973: Rămășițele Arborelui din Ténéré, căruia i s-a spus ”cel mai izolat copac din lume”, dat fiind că era singurul existent pe o distanță de 400 de km, în Sahara, sunt duse la Muzeul național din Niger. Era un salcîm din specia Acacia raddiana, care a fost un punct de reper pe rutele caravanelor care traversau regiunea Ténéré din Sahara, în nord-estul. A fost ultimul supraviețuitor dintr-un pâlc de copaci de pe vremea când clima din zonă era mai umedă. Rădăcinile lui ajungeau la stratul freatic de apă, la peste 30 de metri adâncime, ceea ce explică supraviețuirea sa în Sahara. În 1973 arborele (în imagine, în 1961) a fost distrus de un șofer de camion libian, care se pare că era beat. Adică de un nătărău, ce s-o mai întoarcem pe după vișin, cum să lovești singurul copac din pustietate?! În locul arborelui a fost amplasat un monument care să amintească de el. Frumos gest.
Sursa datelor: Wikipedia. Sursa foto: Wikipedia/ Michel Mazeau
CITEȘTE ȘI: În vremea Trabantului