• 1392: Se încrustează în grindă, să zicem așa, prima mențiune documentară a posturilor de stolnic și de paharnic în Țara Românească. Bune posturi. Dacă stolnicul se ocupa cu alde treburile mesei domnești – fiind un soi de șef al bucătarilor -, paharnicul se îngrijea de băuturile lui vodă. Pe care, firește, le degusta, că doar nu le dădea la băut aiurea. E limpede că paharnicul era unul dintre puținii bărbați pe care nu îi altoia nevasta cu făcălețul când ajungeau acasă și miroseau a alcool de se topea și ușa. Era în fișa postului să tragă la măsea, nu te puteai pune cu obligațiile de serviciu.
  • 1889: Americanul Herman Hollerith patentează prima mașină de calculat. Era, cum i s-a spus de-a lungul vremii, un ”tabulator macanic bazat pe cartele perforate”. Noroc că am ajuns să-i spunem calculator.
  • 1958: Americanul Bobby Fischer a câștigat primul lui campionat național de șah, la vârsta de 14 ani. Aprig flăcău!
  • 2016: Joaquín Guzmán (adicătelea supranumitul El Chapo), considerat cel mai puternic traficant de droguri din lume, este capturat iar după evadarea dintr-o închisoare de maximă securitate din Mexic. Omul mai evadase o dată, probabil că avea un hobby să plece la plimbare fără știrea gardienilor.

Sursa datelor: Wikipedia. Foto: pixabay.com

Citește și: Cu balonul peste canal

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.