- 1480: Prima mențiune documentară a slugerului, în Țara Românească. Ce era slugerul? Un soi de dregător, al cărui rost era să se ocupe de aprovizionarea curții domnești cu toate cele trebuincioase, de la fleici până la lumânări, că becurile încă nu fuseseră inventate. Mahăr, taică, nu glumă, așa funcție să tot ai. Dar și dacă se enerva vodă pe tine că nu-i piftia bună cam ieșea cu deranj și se ducea de râpă toată funcția.
- 1801: Alessandro Volta prezintă prima baterie electrică din istorie, de fapt așa-numita ”pilă voltaică”. Un fel de stră-stră-străbunică a bateriilor de acum, prin care energia chimică se transforma în energie electrică. Așa că era firesc ca de la numele lui să se tragă cel al unității de măsură a tensiunii electrice, voltul. Despre Volta, iacătă, se poate zice că n-a avut nevoie de pile ca să i se recunoască meritele. Și-a făcut pilele cu mânuța lui. (În imagine, adică în pictură, Volta, explicându-i lui Napoleon, în 1801, unele și altele legate de electricitate. Napoleon l-a și făcut conte după ce l-a invitat la Paris. O fi vrut să prevină vreo electrocutare, că nici Bonaparte nu era nătărău. Chit că a fost exilat pe o insulă numită Elba, nume purtat de o baterie românească pătrățoasă din vremea comunismului. Cum le potrivește istoria nu le potrivește nimeni, parol!)
- 1867: Soții savanți Marie și Pierre Curie descoperă radiul. Radiul n-a avut nimic împotrivă și s-a lăsat descoperit, că doar nu era să tot trăiască într-un anonimat continuu.
- 1913: A venit pe lume scriitorul francez Albert Camus. La 44 de ani a luat premiul Nobel pentru literatură. Se cam pricepea omul la scris, n-ai ce zice. (T.V.S.)
Sursa datelor și foto: Wikipedia
CITEȘTE ȘI: Omul care le-a pus aripi viselor