• 1840: Se semnează tratatul de la Waitangi, dintre băștinașii maori și coloniștii britanici din Noua Zeelandă. Atâta doar că erau unele diferențe între textul în engleză al tratatului și cel tradus în limba maori. Pe de altă parte știau și britanicii că trebuie să șadă în banca lor, altminteri o puneau maorii de un haka de te gândeai de două ori înainte să-i superi.
  • 1886: Chimistul german Clemens Winkler a descoperit și el, ca tot omul scotocitor, un element chimic, pe care l-a numit germaniu. Că doar nu era să-i zică vizigoțiu, ostrogoțiu sau gepidiu. Bun germaniu, așa să-i rămână numele.
  • 1898: A avut loc, la Paris, premiera ”Poemei române”, compusă de George Enescu. Este prima apariție publică a lui Enescu în calitate de compozitor. Avea 16 ani și deja dădea semne limpezi că va fi un muzician remarcabil. Și a fost. Despre el George Enescu spunea: ”În lumea muzicii eu sunt cinci într-unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist și profesor”.
  • 1952: Elisabeta a II-a devine regina Marii Britanii după ce s-a prăpădit tatăl ei, George al VI-lea. Să domnești 70 de ani e fascinant de-a binelea. Ajungi să-ți știi fișa postului și-n somn. (T.V.S.)

Sursa datelor și foto: Wikipedia

Citește și Nea Mărin la premieră

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.