• 1327: Poetul italian Petrarca a văzut-o pentru prima dată pe Laura în biserica ”Sf. Clara” din Avignon. Dragostea pentru ea l-a făcut să scrie 317 de sonete în anii care au urmat. Ei bine, ăsta da amor! 317 sonete nu-s de ici, de colo. Măcar să le fi citit Laura pe toate, să nu fi muncit omul degeaba.
  • 1453: Mahomed al II-lea – care nu aiurea avea să fie supranumit ”Cuceritorul” – începe asediul Constantinopolului. A durat nițel, dar până la urmă l-a cucerit, în 29 mai. Ambițios sultan, dar întrucâtva și enervant, fiindcă prea își băga nasul peste tot, ca vodă-n lobodă.
  • 1795: Apare prima carte românească de matematică, ”Aritmetica”, tipărită în Moldova și datorată episcopului de Hotin, Amfilohie Hotiniul. Va fi fost, pesemne, un soi de abecedar al matematicii. Ceva de genul ”Ana are mere și tabla înmulțirii”.
  • 1893: Meciul de box dintre pugiliștii americani Andy Bowen și Jack Burke s-a încheiat fără vreun câștigător (nu vă luați după cangurul din imagine, s-a băgat și el în cadru ca să se dea macho). Asta după 110 runde, întinse pe parcursul a șapte ore și 19 minute. Este cel mai lung meci de box din toate timpurile. Cum vor fi reușit oamenii aceia să-și dea pumni mai bine de șapte ceasuri e greu de imaginat. Oricum, mai bine să nu ne imaginăm nici cât le-o fi vâjâit capul după meci. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Foto: pixabay.com / Peter Fischer

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.