- 1654: Regina Cristina a Suediei a abdicat. E posibil să se fi și săturat să stea pe tron, mai ales că o bătea toată lumea la cap să se mărite și să facă prunci, iar ea nu și nu. De altfel, a mărturisit în autobiografia ei că simțea „un dezgust de netrecut față de căsătorie”, plus „un dezgust de netrecut pentru toate lucrurile pe care femeile le făceau si despre care vorbeau”. Cam supărată pe viață pare să fi fost majestatea sa. Cică dormea cam trei ceasuri pe noapte și cea mai mare parte a timpului și-o ocupa cu studiile. Unde mai pui că uita să-și dea cu piaptănul prin cap, se îmbrăca în grabă, cu ce apuca, bașca mai și purta pantofi de bărbați, ca să-i fie mai comozi. În concluzie întrebarea n-ar fi de ce n-a vrut ea să se mărite, ci oare cine ar fi luat-o de nevastă.
- 1723: Vine pe lume Adam Smith, economist scoțian. Lucrarea lui ”Avuția națiunilor, cercetare asupra naturii și cauzelor ei” a fost una din primele încercări de a studia dezvoltarea istorică a industriei și comerțului în Europa. Smith a introdus în economie conceptul de ”mână invizibilă”, care ilustrează cum, prin urmarea propriului interes, indivizii stimulează indirect economia. Frumos concept, numai că, după cum ne-a arătat practica din vremurile pe care le trăim, uneori se întâmplă ca ”mâna invizibilă” să aibă o palmă cât lopata și să adune pentru ea atât de mult, încât aduce economia la sapă de lemn. La fel și economiile altora.
- 1947: A fost făcut public planul Marshall, de către senatorul american George Marshall, o strategie de ajutorare a țărilor din Europa Occidentală devastate de Al Doilea Război Mondial. Norocul vesticilor. În schimb, sovieticii n-au scos la interval vreun tovarăș Marshallov care să facă și el un plan să scoată din șanț Europa de Est. A rămas șef de planuri Stalin, care a făcut ce a vrut mustața lui de zevzec. (Tiberiu Sabo)
Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Sursa foto: pixabay.com / Alexas Fotos