• 393: S-a încheiat tratatul de pace dintre Mircea cel Bătrân, domnul Țării Românești, și sultanul Baiazid I. Tratatul prevedea ca alde principatul Valahiei ”să se guverneze după propriile sale legi, iar domnul avea dreptul de a face război și pace cu vecinii săi și să încheie tratate de prietenie cu ei și să aibă drept de viață și de moarte asupra supușilor săi” – scrie Wikipedia. După ce Mircea le-a dat cu terenul în cap turcilor la Rovine era culmea ca Poarta să nu îl lase să se războiască după cum doreau circumvoluțiunile dumnealui, parol. Bravo, bre Mirceo!
  • 1499: Lui Ștefan cel Mare, voievod al Moldovei, i-a sărit țandăra și a refuzat să mai plătească tribut turcilor. Turcii au strâmbat din nas, numai că Ștefan le-a transmis ceva de genul ”băi, potoliți-vă, că, dacă nu, vă potolesc io, ce mama Vrâncioaiei!”. Până la urmă turcii și-au învățat lecția și au așteptat alt domnitor pe care să-l bată, fiindcă Ștefan prea le tăia tot aplombul, zău așa.
  • 1956Elvis Presley înregistrează „Heartbreak Hotel”. Un moment special ținând cont că e vorba de un muzician aparte. Unul căruia i s-a spus Elvis, pur și simplu.
  • 2005: Eris, a doua cea mai mare planetă pitică – sună bizar, dar așa e, aproape cea mai mare din cea mai mică – cunoscută din sistemul nostru solar a fost descoperită de o echipă de căutători în stele americani. Respecte, bun azimut stelar și-au luat. (T.V.S.)

Sursa datelor și foto: ro.wikipedia.org

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.