• 1852: Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg, unul dintre cele mai mari și mai vechi din lume, se deschide pentru public. Peste 60.000 de piese expuse în aproximativ 1.000 de săli. Plus vreo 3 milioane de obiecte păstrate, cum ar veni, în rezervă. Balșoi muzeu, n-ai ce zice. Ca un sac fără fund.
  • 1889: Ministrul de externe al României din acea vreme, P.P. Carp, cere Direcțiunii Generale a Telegrafelor și Poștelor să-i ofere Agenției Telegrafice Române, în curs de organizare pe atunci, „o odae mare în casele ce ocupă”. Îndată, adică în aceeași zi, șeful telegrafelor și poștelor răspunde că a luat măsurile cuvenite ca să se pună ”la dispozițiunea noii agenții telegrafice române ce este în ajun a se înființa” spațiul solicitat. Și pusă la dispuziție fu ”odaea”. Fascinant limbajul pufos din vremurile de odinioară 🙂
  • 1919: A fost creată compania United Artists, de către Charlie Chaplin, Mary Pickford, Douglas Fairbanks și D.W. Griffith. O companie într-o faină… companie s-a făurit.
  • 1979: A avut loc premiera filmului „Nea Mărin Miliardar”, în regia lui Sergiu Nicolaescu. Un film cu actori unul și unul. O provocare pentru Nicolaescu, la urma urmei, fiindcă nu se avea el cu alde comediile. Însă de data aceasta i-a ieșit. Și i-a ieșit bine, fiindcă filmul a avut o priză grozavă la public.
  • 2015: Tabloul numit ”Nafea faa ipoipo” (în traducere „Când te vei căsători”), pictat de Paul Gauguin în 1892 și care prezintă două domnișoare din Tahiti, a fost vândut pentru șturlubatica sumă de 300 de milioane de dolari, devenind cea mai scumpă operă de artă din istorie. Cea mai bănoasă atunci, poate va mai fi intervenit vreo operă mai scumpă între timp, chit că e cam greu de dărâmat o astfel de ștachetă. (T.V.S.)

Sursa datelor: Wikipedia. Sursa foto: tvr.ro

Citește și: Facebook la majorat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.