• 1918: Sultanul Mehmed al V-lea își încheie socotelile cu viața la vârsta de 73 de ani și este urmat la tronul Imperiului Otoman de fratele său, Mehmed al VI-lea. Acest Mehmed al VI-lea va fi ultimul sultan al Porții. Îngăduindu-ne să lăsăm orice urmă de patimă istorică deoparte și să glumim nițeluș, am putea zică că, oricum ai lua-o, tot al doilea Mehmed a fost cel mai tare din parcarea imperiului, că nu degeaba a cucerit Constantinopolul. Și dat fiind că l-a și bătut Ștefan cel Mare la Podul Înalt, parcă ne simțim cumva mai altfel părtași ai istoriei, nu? 🙂
  • 1928: În Marea Britanie este acordat dreptul deplin de vot pentru femei. Calmul englezesc, iacătă, s-a văzut și la femei, fiindcă acestea au cam așteptat mult până să le pună bărbaților piciorul în prag în privința votului.
  • 1950: Are loc prima emisie a postului de radio Europa Liberă. Un post de radio care ne-a ținut de cald, mental vorbind, în vremea în care comunismulîncerca să ne vâre frigul în creier. Pe vremea cizmarului de nea Nicu, cei care ascultau Europa Liberă sau Vocea Americii, cu urechea lipită de radio, cu volumul dat la minim, să n-audă cumva vecinii, că nu știai ce hram poartă și te pot pârî la Securitate, mai aflau ce se mai întâmplă prin lume. Pentru generațiile de după 89 acest lucru aproape că pare o fantezie de Kafka.
  • 1999: Doi jefuitori de situri au găsit în Germania așa-numitul ”Disc ceresc de la Nebra”, care este considerat a fi cea mai veche reprezentare concretă din lume a cerului. Sună cam bizar să zici ”noroc cu jefuitorii”, dar cam asta a fost. Bref! A nu se lua drept exemplu! (T.V.S.)

Sursa datelor: Wikipedia. Foto: Wikipedia / Dbachmann

CITEȘTE ȘI: Benz și primul automobil

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.