• 1399: Henry Bolingbroke, duce de Lancaster, l-a înlăturat pe Richard al II-lea de pe tronul Angliei, proclamându-se rege sub numele de Henric al IV-lea. Nici nu i-o poți lua în nume de rău lui Bolingbroke că și-a trimis suveranul să plimbe ursul, dat fiind că Richard al II-lea a cam fost un rege de duminică ploioasă; nu-și ținea promisiunile și făcea tot felul de prostii.
  • 1520Soliman I – căruia i s-a mai spus și Magnificul, cel Strălucit, Legiuitorul (iar poate și altfel, dar prin harem) – ajunge sultan al Imperiului Otoman. A fost iscusit, nimic de zis, nu degeaba în zilele noastre a ajuns peronaj de telenovele. Bine că n-au bănuit asta dușmanii lui de atunci, că aveau motive să se distreze și să-l ia în tărbacă la greu.
  • 1846: Prima extracție de dinți fără durere, adicătelea sub narcotic, făcută de William Thomas Green Morton pe un pacient pe nume Eben Frost. E drept că narcoticul putea fi, de pildă, și o scatoalcă peste ceafă, iar până își revenea pacientul puteai să-i scoți trei dinți fără să-și dea seama că i-ai cotrobăit în gură cu patentul.
  • 1880: Henry Draper reușește prima fotografie a nebuloasei Orion. Nebuloasa cu pricina e una dintre cele mai observate și mai fotografiate structuri care străjuiește pe cerul nopții. ”Ea a dezvăluit astronomiei mult despre procesul formării stelelor și a sistemelor planetare aflate în jurul lor, din nori de gaz și praf” – scrie Wikipedia. Bine că s-a lăsat fotografiată, că parcă prea avea nazuri. (Tiberiu Sabo)

Surs datelor și foto: ro.wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.