• 130: Împăratul Hadrian – al Romei, că doar nu al Ciorogârlei – întemeiază orașul Antinoupolis, în Egipt. A fost unul dintre așa-numiții ”cei cinci împărați buni ai Imperiului Roman” (oare ăia răi cum erau?). A făcut, ce-i drept, o seamă de lucruri de ispravă, cel puțin din cele ce ne-au ajuns nouă la urechi: a încurajat artele, a făcut reforme prin armată și justiție, deh, ce a putut și el, că n-o fi fost fecior de zmeu. Umblă vorba prin istorie că a făcut o grămadă de ture prin mai toate provinciile imperiului, petrecând pe-acolo mai mult timp decât la Roma. I-o fi plăcut omului călătoriile, bravo lui. Putea să facă și o agenție de turism la cât era de largă tarlaua imperiului.
  • 1270: S-a încheiat cruciada a opta, după ce Carol I al Neapolelui și Muhammad I al-Mustansir au dat-o la pace, bătând palma pe un acord comercial. Dovadă că tot țechinii vorbeau și în vremurile acelea. Cruciada a opta a fost una pusă la cale de regele Ludovic al IX-lea al Franței, în același an 1270. Treaba e că ea e considerată, de fapt, nu a opta, ci a șaptea, fiindcă alde cruciadele a cincea și a șasea, ale lui Frederick al II-lea, trec drept una singură, spun unii istorici. De asemenea, cruciada a noua este considerată uneori ca parte a celei de-a opta. Buimăceală de-a binelea, pricepe cine poate, de mirare că n-a dat numărul cruciadelor cu zecimală, zău.
  • 1938: La radio, în New Jersey, s-a difuzat ”Războiul lumilor”, o prelucrare a romanului lui H.G. Wells de către Orson Welles. Prelucrare, dragilor, care a stârnit panică în rândurile a mii de oameni care chiar au crezut că în SUA au năvălit marțienii. Dincolo de țăcăneala publică, la urma urmei și dacă veneau marțienii, poate luau un hot-dog și o tuleau într-ale lor, ce atâta tevatură!
  • 1960A venit pe lume Diego Armando Maradona, cel care a făcut din jocul de fotbal un soi de pictură pe gazon. Nu mai e între noi de anul trecut. Alături de Pele e considerat unul dintre cei mai mari fotbaliști ai tuturor timpurilor. Un talent incredibil, de pus în ramă. Personaj nițel mai complicat în viața din afara stadionului, a fost adulat însă pentru ce a făcut pe gazon. Și merită prețuit pentru momentele de magie în care îmblânzea mingea de fotbal de parcă ar fi inventat-o el însuși. (Tiberiu Sabo)

Sursa datelor și foto: Wikipedia

CITEȘTE ȘI: 40 de ani cu Metallica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.