- 1428: Dan al II-lea, domn al Valahiei, participă cu oști ale dumisale la lupta de la Golubăț împotriva otomanilor, alături de regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg. Că a participat e treaba lui. Ideea e că a fost un vodă aproape necunoscut, fiindcă nu mulți au auzit de Dan al II-lea. Te pomenești că va fi fost un domnitor discret. Dar poate că măcar supușii or fi știut că omul e pe tron.
- 1922: Ion Vinea editează, la București, revista avangardistă ”Contemporanul”, care promova sincronizarea literaturii naționale cu cea mondială. De înțeles asta, mai ales că Vinea a fost un scriitor simbolist și suprarealist și și-a sincronizat ambele trăsături ale creațiilor.
- 1950: Primii oameni ajung pe vârful Annapurna, al 10-lea ca înălțime din lume. Făceau parte dintr-o expediție franceză. Pentru unii, tenacitatea poate fi la fel de mare ca orice munte. Sau, cum se mai zice, ”nu există nu se poate”.
- 2002: S-a desfășurat la Cluj, în perioada 3-9 iunie, prima ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), primul festival din România destinat exclusiv lungmetrajelor. Puțini se gândeau atunci ce anvergură va ajunge să aibă TIFF. Și o merită cu prisosință. (T.V.S.)
Sursa datelor: Wikipedia. Sursa foto: TIFF / Facebook
CITEȘTE ȘI: Tarzan de România