1858: Exploratorul britanic John Speke a descoperit Lacul Victoria, cel mai mare de pe continentul african ca suprafață (aproape 70.000 de kilometri pătrați). I-a dat numele după cel al reginei Angliei. Descoperirea lui Speke a fost luată de mulți la preț de matineu, dat fiind că le venea greu să creadă că e vorba de un ditamai lacul, cât o mare bunicică. Mai apoi însă a intrat pe firul poveștii un ziarist curios (și nițel cam explorator de felul dumisale), Henry Morton Stanley, care a confirmat spusele lui Speke. Asta după ce a înconjurat lacul cu barca preț de 48 de zile. O fi nădușit omul de atâta dat la vâsle, dar măcar și-a făcut treaba de ziarist, verificând știrea 🙂
1929: S-a întemeiat Regia autonomă a poștelor, telegrafelor și telefoanelor (PTT), care a luat în exploatare și administrare serviciile publice de poștă, telegraf și telefon. N-ar fi de mirare ca în vremurile acelea să fi funcționat mai bine poșta ca acum. Că acum merge de parcă stă.
1963: Trupa The Beatles a apărut pentru ultima oară la Cavern Club din Liverpool, după ce susținuse în acel local peste 300 de spectacole începând cu 1961. La urma urmei toate au un sfârșit, nu?
1975: S-a încheiat vizita oficială, de două zile, făcută în România de președintele SUA, Gerald Ford. Era a doua vizită a unui lider de la Casa Albă în România comunistă păstorită de Ceaușescu, după cea din 1969 a președintelui Richard Nixon. Așteptările românilor erau mari, cum că o să ne pupe Occidentul pe frunte, o să înflorim economic, o să le râdem în nas și-n balalaică sovieticilor etc. Ei, aș!
Sursa datelor și foto: Wikipedia
CITEȘTE ȘI: Nixon, musafirul lui nea Nicu