• 480 î.Hr.: Flota grecească, una condusă de generalul atenian Temistocle, un ins cu cap de adevărat strateg, iar nu de figurant, le scoate perșilor victoriile din coif, învingându-i la Salamina. A fost un triumf important, fiindcă, dacă erau bătuți de perși, grecii chiar o pățeau; erau asimilați fără pardon de perși, lucru care putea schimba nițeluș istoria, pe ici, pe colo, prin punctele esențiale. Noroc cu Temistocle, un general care nu fusese făcut la apelul bocancilor, cum se zicea odinioară pe la noi pe la oaste.
  • 1066: William Cuceritorul a debarcat cu o flotă de 600 de vase în Marea Britanie, declanșând cucerirea normandă a Angliei. De unde oare atâtea vase? Mult i-or fi muncit supușii la meșterirea lor. Sigur că n-or fi fost ele crucișătoare, necum cuirasate, dar tot e mult până numeri la 600 de nave, că oricum nu erau bărci de pescari.
  • 1858: Bond. Nu James, ci William Cranch Bond. Adică de data asta nu agentul 007. Astronomul american William Cranch Bond a realizat a doua fotografie a cometei Donati, după ce în urmă cu o zi un alt William, Usherwood, dar de data aceasta britanic și fotograf, iar nu astronom, a pozat aceeași cometă. Oare cometa asta chiar se credea fotomodel de se tot lăsa atât pozată?
  • 1934: S-a născut Brigitte Anne-Marie Bardot, cea care avea să ajungă o actriță celebră și, la un moment dat, prin anii ’60, una dintre cele mai fotografiate femei din lume. Avea și de ce. Era frumoasă foc, iar inițialele ei, B.B., deveniseră un brand. (T.V.S.)

Sursa datelor și foto: Wikipedia (credit foto: Michel Bernanau)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.