• 1588: Se încheie un tratat de comerț între Petru Șchiopul, domn al Moldovei, și Elisabeta I, regina Angliei. Un tratat – scrie Wikipedia – ”prin care supușii reginei urmau a fi liberi a se statornici și a face negoț, a vinde și a cumpăra, ba chiar a face toate cele ce societatea omenească și obiceiul caută pentru negoț și pentru trebuințele vieții”. Bună dispensă aveau ăști negustori pentru alde ”trebuințele vieții”. Trai, neneacă. Dădeai un tun, ziceai că e pentru ”trebuința veții” și te scoteai, nu te mai jumulea fiscul.
  • 1896: Cel mai scurt război din istorie, dintre Marea Britanie și Zanzibar, a început la ora 9:02 și a durat 38 de minute (după alte surse, ceva mai mult, 44 de minute). Motivul tărăboiului a fost că după ce s-a prăpădit sultanul Hamad bin Thuwaini s-a cățărat pe tron un cetățean care nu era în grațiile britanicilor, aceștia dorindu-l pe un altul. Scurtând povestea, britanicii i-au dat nedoritului nou sultan un ultimatum, însă acesta s-a făcut ureche șută, așa că i s-a bombardat nițel palatul. S-a fluturat însă degrabă de la castel steagul alb, englezii și-au înscăunat pupilul și așa se face că acesta a fost consemnat ca fiind cel mai scurt război din lume, cam cât ai bea o cafea. Hai, fie, una lungă.
  • 1955: A apărut primul număr al The Guinness Book of Records, în Marea Britanie. Și de atunci apar în fiecare an consemnate recorduri cu polobocul. Care, fără îndoială, colorează viața.
  • 2003Planeta Marte s-a aflat la cea mai mică distanță de Terra din ultimii 60.000 de ani, adică 55.758.006 de kilometri. N-ai zice că au o relație tare apropiată. (T.V.S.)

Sursa datelor: ro.wikipedia.org. Sursa foto: pixabay.com / Jennifer R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.