• 1497: În lupta de la Codrii Cosminului, oastea lui Ștefan cel Mare dă de pământ cu armata regelui Ioan Albert al Poloniei. Chiar nu i-o fi spus niciun sfetnic regelui, un hatman, un șaman, ceva, să nu se pună cu Ștefan, că tare-i iute la mânie? Asta e, i-a trebuit chelfăneală, a avut parte de ea.
  • 1858: Americanul Hamilton E. Smith a brevetat un soi de mașină de spălat. De fapt un fel de butoi care se rotea și care și spăla cumva rufe. Pesemne stră-stăbunica mașinii de spălat de azi. Dar important e că a avut ideea, asta contează.
  • 1909: Franțuzoaica Marie Marvingt (foto) a ajuns să fie prima femeie care a zburat cu balonul. A făcut-o din Franța în Anglia. Marie are o biografie fascinantă. A fost și pilot de avion, și jurnalistă, și sportivă, și șoferiță, a și avut o activitate consistentă în domeniul sănătății. Să ne gândim doar că în vremurile acelea, de început de veac XX, nu orice femeie știa să conducă mașini, ce să mai zici de avioane. În sport a excelat la schi, patinaj, înot, ciclism, a făcut și alpinism. Printre altele, în 1929 a organizat primul congres mondial privind aviația sanitară. O doamnă remarcabilă, tot respectul!
  • 1994: Matematicianul englez Andrew Wiles a anunțat rezolvarea așa-numitei ”Mari teoreme a lui Fermat”. E vorba de o celebră teorie a numerelor enunțată, în 1637, de Pierre de Fermat. Și iacătă cum a fost nevoie de 357 de ani să o demonstreze cineva. Jos pălăria pentru mintea strălucită a lui Fermat, însă oare chiar trebuia să le dea de lucru mai bine de trei secole și jumătate matematicienilor? Dar nu comentăm, o fi fost plăcerea lui 🙂 (T.V.S.)

Sursa datelor și foto: Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.