• 1805: Se semnează Tratatul de la Pressburg, dintre Austria și Franța napoleoniană. Pacea a venit după chelfăneala administrată de francezi la Austerlitz celei de-a treia coaliții antinapoleoniene. Că a luat-o și Bonaparte pe cocoașă mai apoi e o altă mâncare de roată care se învârte.
  • 1848: La Iași are loc premiera primei opere românești, pe numele dumisale ”Baba Hârca“, de Matei Millo. Afișul avea subtitlul ”operată – vrăjitorie în două acte și trei tablouri”. ”Operata” cu pricina l-a avut în rolul principal taman pe nea Millo. Contrar a ceea ce îi zice numele, madam baba asta Hârca nu era chiar o ciudățenie care să sperie hamsterii; era un personaj din mitologia noastră care prin unele basme îi sfătuia pe flăcăii de treabă ce se prindeau în luptă dreaptă cum să facă spre a-și birui dușmanii.
  • 1908: Jack Johnson devine primul afro-american campion mondial la box. Avea omul o ”mână grea”, cum se zice, nu era indicat să îl enervezi.
  • 1982: „Persoana anului” desemnată de revista ”TIME” a fost pentru prima oară nu un om, ci… computerul personal. E limpede că și PC-ul a fost uimit de o așa alegere. Dar a fost o alegere cu temei, nu făcută în dorul lelii, al pupezei din tei ori al coțofanei. (T.V.S.)

Sursa datelor: Wikipedia. Sursa foto: vintagenewsdaily.com

Citește și: Regele ”Barbă despicată”, fiul lui ”Dinte albastru”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.